Vatten på flaska

Jag har alltså varit en vecka i härliga Kroatien på skrivarläger. Fint saltvatten, mörka ljumma kvällar och ingen matlagning. Härligt var det! Något jag däremot inte saknar är vattnet. Kranvattnet på hotellet var drickbart men hade en distinkt smak av klor. Och på alla restauranger gick det bara att köpa vatten på flaska. Förvisso godare än kranvattnet men jobbigt för samvetet. Jag undrar om flaskvattnet är ett resultat av turisters höga krav eller på grund av dess potential att tjäna väldigt mycket pengar på en naturresurs.

I denna ofrivilliga konsumtion av vatten på flaska uppstod funderingar kring formuleringen "natural spring water", naturligt källvatten. Alla flaskor tycks stoltsera med detta. Jag antar att vi ska få bilder av att vattnet kommer direkt från sjön - eller vad källan än må vara - och inte via ett massivt reningsverk. Men finns det ens artificiellt källvatten? Vatten tillverkat i fabrik? Kemiskt sett borde det inte vara omöjligt. Lite syre och väte och några mineraler på det. Eller?

Kommentarer

Hanna sa…
Nanotekniken, I tell you...
Tankekatten sa…
Vad härligt det ser ut och spännande med skrivarkurs!
Det måste väl va så att om man bor i landet konstant så kan man dricka vattnet där och som turist kanske man inte tål det pga fel bakterieflora eller så?
Jag har hört via en bekant som är i juice-branschen att de som producerar vatten på flaska häller i ett nervgift som ska försvinna kort efter påfyllnad för att döda alla bakterier. Jag blev förskräckt och ville naturligtvis inte tro på det men hon hävdar att det är fullt sant. Dock är det strikta kontroller på att det ska försvinna efter ett kort tag men att det också är därför att det inte är lämpligt för barn att dricka för mycket sådant vatten.
Matilda sa…
Hanna >> I believe you!

Tankekatten >> Mycket möjligt, de tycks annars dricka en hel del vin och kaffe.
Men hu vad hemskt med nervgift!!! Det är ju helt galet!