Grönsaksglass?

Läste härrom nyligen en artikel i en dagstidning om sommarens fällor. En dietist gav råd om hur man skulle tänka kring semestermatvanorna. Givetvis skulle man se upp med glassen. Sorbet och isglass är visst bättre än gräddglass och bägare är att föredra framför struten. Och så skulle man beakta att glassens kalorier motsvarade någon måltid.

Jag tänker lite tvärtom. Hur kan man ersätta en måltid med glass och ändå få i sig alla näringsämnen? Ponera att våffelstruten görs med fullkornsmjöl och mindre socker, då har vi prickat in grynerna i kostcirkeln. Det finns andra källor till protein än kött, exempelvis glass med nötter i. Och har inte asiaterna redan en bönbaserad glass? Grädden får stå för det animaliska ihop med kombinationer innehållande mascarpone eller ricotta. Frukt och bär är redan fixat.

Men grönsaker och rotfrukter? Jag skulle kunna tänka mig gurksorbet, rödbetsglass, gulbetsglass, paprika och chiliglass, spenat och mangold som isglass på pinne... Några fler förslag?

Givetvis är jag inte först med idén med grönsaksglass. Det tycks ha förutspåtts en trend redan 2009 men den verkar aldrig ha fått sitt genomslag. Ännu. Men nu när vi torde ha täckt in alla delar av kostcirkeln samt näringsämnen så borde vi ha bäddat för grönsaksglassen som en rätt på sommarmiddagen.

Kommentarer

Pernilla sa…
Gurksorbet låter faktiskt riktigt gott och uppfriskande!
cat sa…
Nja jag hoppar nog över grönsaksglassen jag.
Matilda sa…
Pernilla >> Visst gör det! :)

Cat >> Mer glass till mig då ;)
Hanna sa…
Glass innehåller redan grönsaker. Pistageglassen innehåller spenat bland annat. Allt för färgernas skull. Jag är på. Men fullkornsstruten skippar jag nog.