Gubbio

Gubbio är en mycket intressant stad som har rykte om att vara lite udda, något befolkningen är stolta över.
Staden fanns före Romarriket, här en romersk amfiteater.
Palazzo dei Consoli. I bakgrunden till höger kan ni skymta Basilica di Sant'Ubaldo. Jag vill att ni lägger denna bild och avstånden på minnet för jag kommer snart återkomma till detta.
Den här fontänen ser kanske inte så speciell ut men den har viss betydelse för staden. Om du springer runt den tre gånger samtidigt som någon stadsbo skvätter vatten på dig så kan du erhålla (läs: köpa) ett diplom som utmärker dig som galen enligt Gubbios kvalifikationer.
Minns ni kyrkan uppe på berget? Så här kan man åka upp till den, i en linbana. Det var rätt läskigt.
Uppe! Eller nästan, man ska promenera en kort sträcka först.
Basilica di Sant'Ubaldo. Ser ni katten till höger? Ubaldo, ett drygt 400-årigt helgon finns till beskådan inne i kyrkan i en glaskista för den som vill tillbedja.
Något jag såg i många italienska kyrkor var en elektrisk variant av att tända ett ljus. Det kanske finns i svenska kyrkor också i och för sig.
Minns ni nu den här långa backen upp till kyrkan från staden? Det finns en serpentinväg upp också. Varje maj finns det en festival/tävling i Gubbio. Då bär tre lag à 20 personer dessa tre "maskiner" från staden och upp till kyrkan. På toppen av dem sätter man tre helgon. Det lag som först hinner upp till kyrkan och stänger porten "vinner". Fullkomligt galet!
För att ni ska få en bild av detta fenomen fotograferade jag en plansch åt er. Det här bär man alltså ända upp på berget. Varje år.

Kommentarer

Hanna sa…
På svenska är det ju ett ganska kul namn också. Gubb-bio, fast ihopskrivet. Ser fint ut!
cat sa…
Vacker gammal stad. Själv hade jag tusen gånger hellre tagit linbanan än en snirklig och brant serpentinväg.
Matilda sa…
Hanna >> Tänkte inte på det! :D Det var riktigt fint!

Cat >> Förvisso, men när den lilla buren (som nog inte syns på bilden) kränger till så får man lite panik.