Lee Daniels' The Butler

Igår var jag för ovanligheternas skull på bio. Det råkade bli Lee Daniels' The Butler. Huvudpersonen Cecil Gaines (Forest Withaker) jobbade som butler i Vita huset för flera presidenter och berättelsen följer Gaines och hans familj. För mig som svensk är det svårt att föreställa mig hur personer med annan hudfärg behandlats i USA de senaste hundra åren, på så vis är filmen väldigt talande då den följer the Civil Rights Movement. Personligen tycker jag att den är väldigt fint filmad med många välkända skådespelare som ger insikt i en historisk period jag hade dålig kunskap om. Utan att avslöja för mycket så känns dock slutet som lite av en klassisk amerikansk framgångssaga. Men det går ändå att ana att det finns en lång väg kvar att gå för jämlikhet.

Kommentarer

cat sa…
Har inte varit på bio på evigheter. Läste någonstans att de hade förvanskat den filmen du såg väldigt mycket och att de ifrågasatte hur mycket man får ändra i folks personligheter egentligen. Fast det förtar ju inte en bra filmupplevelse.
Matilda sa…
Cat >> Jag misstänkte nästan att de hade gjort förändringar i karaktärerna. Det kändes lite för polerat på sina ställen. Men den historiska berättelsen i sig är värd att ta till sig.