Den årliga kylskåpsplundringen

Inför julledigheten kom det traditionsenliga kylskåpsmailet. Ja ni vet "ta hand om er mat innan den dagen, klockan si och så, annars åker det i soptunnan". Någon har efter månader av frustration tagit sig an uppgiften att sanera vitvaran. Det gemensamma kylskåpet är så laddat att det inte räcker med en lapp på kylens dörr utan det måste även skickas ut varningar via mailen.

Jag misstänker att det var ett och annat mjölkpaket emeritus och sås emerita som kastades ut från institutionen efter att ha ockuperat hyllplats trots att pensionen (a.k.a. bäst före-datumet) passerats. Jag har funderar lite över varför det kommer sig att det uppstår en sådan samling av gamla matvaror i en relativt liten kyl som används dagligen av samma personer.

Teorin är som följer, och ni känner säkert igen scenariot: Man tar ut ett mjölkpaket eller liknande från jobbets kylskåp, tittar på bäst före-datumet och konstaterar att det var mer än en vecka bakåt i tiden. Sedan sätter man in det igen. Det är som att den personen som köpte/satte in maten även står som ansvarig för själva slängandet. Troligen har personen själv glömt bort produkten eller blandat samman den med någon annans mat. Kanske är det en vara köpt till alla som använder köket och därmed har inhandlaren trott att ansvaret delegerats till den som tar sista biten. Men ingen vill ta ansvar för något som inte är ens egen mat.

Eller vad säger er erfarenhet? Är det ordning och reda i kylskåpet på er arbetsplats? Slänger ni någon annans mat? Hade ni blivit irriterade om någon slängt er mat för att den var eller såg gammal ut?

Kommentarer

cat sa…
Jag slängde nyss ut ett paket fil som hade gått ut i september. Vet än idag inte vem som ställt dit den och då är vi bara 7 personer som använder det kylskåpet.
Matilda sa…
Cat >> Ehhh… När det bara är sju personer som använder detta så borde detta inte kunna ske. Tycker man… Men man slutar inte att förvånas.