Ett språk i förändring

Den 14:e upplagan av Wordfeud-spelarnas bibel, SAOL (Svenska Akademins ordlista), är strax på väg till tryckeriet för att förbereda 2015-års boksläpp. 10000 ord har lagts till och 7000 har pensionerats.

Liksom traditioner så förändras även språk. Ord faller i glömska, blir obsoleta och ingen vet längre vad de betyder. SAOL-redaktionen själv säger att de ibland får använda en gammal utgåva av SAOB (Svenska Akademins ordbok) för att få veta vad ord betyder. Ordlistan ska dock hållas aktuell och jag misstänker fånga ett levande språk. Nyord-listorna är spännande på det sättet eftersom de fångar vad som skedde det gångna året med exempelvis selfie och 5:2-diet.

Jag tänker inte bråka med Svenska Akademin om vilka ord som läggs till och tas ifrån. Deras ordförråd är troligen betydligt rikare än mitt. Men jag är nyfiken på om man samlar alla ord som tas bort från varje nyutgåva och sammanställer dem i en separat ordlista? Vosst hade det varit spännande med en SAPO (Svenska Akademins pensionerade ordlista) eller SAXO (Svenska Akademins ex-ordlista)? En dokumentation av ett språk som inte längre finns. Eller kanske gräva ner dem i en tidskapsel och låta någon ta fram dem om 100-år och se ifall se har mer praktisk nytta av aneroid* än av blogg och datamoln.

Som Alfapet-spelare vill jag ta tillfället i akt och be redaktionen att introducera fler korta ord med X och Z. Dessutom vill jag uppmärksamma dem på att ett viktigt ord tycks ha fallit bort av misstag från både ordlistan och ordboken: frysfacksförening.

*Finns inte längre i SAOL och det verkar ha något med vetenskap och luft att göra när jag konsulterar SAOB.

Kommentarer

Jag är jättenyfiken på vad som händer med de pensionerade orden också. Jag tycker absolut att de ska samla dem i en separat utgåva. För det kan ju inte vara så att en inte får använde de orden längre, bara att de inte är i den aktuella ordlistan.

Hur bestämmer de vilka ord som får vara med? Skickar folk in ord som de tycker ska vara med i nästa års upplaga?
Hanna sa…
Åh, jag älskar nyordslistor. Samt att hitta på egna ord förstås.
Matilda sa…
Linda >> De tycks scanna av tidningar och dylikt som ett stort korpus. Nyordlistan tror jag dock man kan vara med och påverka.

Hanna >> En sann akademiker hittar alltid på nya ord ;)