Flaskåtervinning

Idag har jag ett flaskrelaterat mysterium åt er. Själv dricker jag inte öl vilket förklarar min okunskap i ämnet. På bilden nedan ser ni de tömda flaskor från gårdagens fest som inte går att panta. Nästan allt är import men flera har semi-svenska etiketter för den svenska marknaden.
Opantbara flaskor. Majoriteten medhavda av gästerna och matchande festens tema.

Nu till mina naiva frågor. Går det inte att panta ölflaskor köpta på Systembolaget? Varför gör det inte det? På Pantameras hemsida kan man kolla streckkoder och se ifall de ger pant vilket var kanon. Där läste jag också att det var möjligt att "panta" flaskor utan att få pant så att flaskan kan återvinnas, fast det kanske endast åsyftade PET-flaskorna. Här till nästa fråga - förutsatt att det även gäller glasflaskor är det då bättre att "panta" flaskorna än att lägga dem i glasåtervinningen? Jag tänker mig att de flaskor som pantas rengörs och används igen medan de som hamnar i glasigloon blir krossade och sedan blir till nya glasprodukter. Kräver det inte mer energi att göra nya flaskor än att tvätta ur dem? Skickas de "pantade" flaskorna utan pant tillbaka till respektive bryggeri?

Och till sist - hade en standardisering av glasflaskornas form och storlek underlättat möjligheten att ha pant på i princip vilken flaska som helst samt avsevärt minskat glasflaskeproduktionen?

I övrigt var det en trevlig fest. Några bilder kommer i veckan.

Kommentarer

Jag vet inte egentligen någonting om det här, men var det inte så att för ett antal år sedan så slutade Systembolaget att ha pant på vissa flaskor. Varför vet jag inte och inte heller vilka.

Här är det så att vissa flaskor är det inte pant på, vissa är det pant på och vissa kan man lämna tillbaka till affären och så skickas de tillbaka till bryggeriet för disk och påfyllnad igen. Diskningen borde ju ta mindre energi tycker jag.
cat sa…
Tyvärr kan jag inte hjälpa till med svar på dina frågor. Har noll koll då jag väldigt sällan dricker något på flaska.
Matilda sa…
Linda >> Det låter rörigt med olika slags flaskor, men kanon att de skickar tillbaka till bryggeriet!

Cat >> Samma här, därför blev jag så villrådig när det helt plötsligt fanns så många flaskor i huset!