Julmatskoma?

Så var julen slut. Ja, även om den ska i tanken firas till tjugonde Knut så kan vi nog vara överens om att julafton är över och att tomten inte kommer tillbaka förrän 2014. Tur är väl det, så mycket pepparkakor jag ätit de senaste veckorna (de har nog ersatt både ett mål här och var) kan nog inte vara sunt att äta i längden.

Jag tittade precis på Historieätarnas julspecial, kryddat med historier, etnologer och folklivsforskare (det är då tv är som bäst). Det är spännande att se hur traditioner utvecklas och förändras, muteras och blir något nytt. Det som är traditionellt idag kan i verkligheten bara vara barnet i ett historiskt perspektiv. Å andra sidan hade jag nog inte velat ha särskilt mycket från de historiska julborden. Inte från dagens heller faktiskt. 1997 lyfte de fram det alternativa julbordet med vegetariska alternativ och det framställdes nästan som att ingen av rätterna fick fäste, fast det menade de säkert inte. Kanske dags för revival av det där saffranscouscouset.

Det är intressant att notera hur mycket kött det faktiskt är på julbordet. När vi var ute och åt julbord med jobbet så gick det att få en väldigt trevlig vegetarisk jultallrik där de hade ansträngt sig att göra bra alternativ utan kött. Dessutom fick vi komplettera från det vanliga bordet - fast det var inte mycket som gick att välja på beroende på hur strikt man ville vara. Lite potatis, såser, bröd och rödbetssallad.

Jag är nyfiken på när det ska bli vanligt och socialt accepterat att gå ut och äta helvegetariskt julbord. Eller åtminstone där de animaliska rätterna får ta mindre bordsyta. Inte för att jag har emot att folk äter kött, men jag tänker på vilka konsekvenser frosseriet får. Köttets klimatpåverkan, utfiskningen och allt svinn som är kvar efter varje julbord som serveras några gånger om dagen i över en månad. Jag kan visst anse det vara relevant att ha kvar köttet som en eller två paradrätter särskilt vid festliga tillfällen som jul, men att fylla ut jultallriken med i princip bara kötträtter känns inte som ett genomtänkt och sunt val. Även om man bara äter julbord en gång om året. Eller tio, beroende på hur roligt man tycker det är. En vän och jag skojade om att det hela handlar om att "hålla nollan", det vill säga komma undan julen utan att äta ett enda julbord.

Årets julmiddag bestod av ungsgrillade rotfrukter (sötpotatis, kålrot, morot och palsternacka) med vitlök och rosmarin, stekt halloumi samt hummus med sambal olek. Det var gott och alldeles lagom mycket. Men jag ska erkänna, det blev (ekologisk) gravad lax på lillejulafton. I övrigt har jag som sagt mest ätit pepparkakor.

Vad åt ni till jul?

Kommentarer

God jul i efterskott :)

Jag skulle inte få ut mycket av att äta ett julbord kom jag just på när du skrev det här. Jag tycker mest att julbordet är en lite mysig sak att göra. Men som du skriver så är det mest bara kött. Jag åt faktiskt lite julbordsliknande på Andrum i Göteborg för flera år sedan. De hade några julrätter på sitt buffébord. Annars får en göra som jag och göra allt själv. Också gott, mest ack så jobbigt!