Piktogram

Ute i samhället har vi satt upp väldigt många ikoner, eller symboler, som berättar för oss något utan att använda ord. Det kan vara bilder som är så pass avskalade att genom att se dem så förknippar vi dem med något specifikt, så kallade piktogram. Man ska kunna förstå skyltarna utan att egentligen kunna prata språket. Trafikskyltar är vanliga piktogram. När vi ser Herr Gårman så vet vi att det finns ett övergångsställe och att vi ska agera på ett särskilt sätt. Andra typiska piktogram kan man hitta på toalettdörrar så att vi väljer "rätt" dass.

Skylten här till höger tycks inte riktigt höra ihop med "byggtrafik" i min mening. När jag ser det här piktogramet tänker jag "se upp för traktorer* som kör en massa sockerbetor på ett släp." Och inte heller ser jag några traktorer med släp på den här platsen. Däremot grävskopor och lastbilar. Och som ni kan se så även cyklar, ett bildäck och containrar. Vad säger ni, är det här ett bra och tydligt piktogram?

*Ifall jag sett skylten i landsbygdsområdet där jag växte upp så hade jag automatiskt associerat den med mina klasskamraters** föräldrar. Mer specifikt hade jag tänkt på alla oändliga diskussioner som gick:
- Zetor är bäst.
- Nä John Deere.
- Zetor!
- John Deere!
- Zeetor… osv osv osv osv.

**kamrater och kamrater, det kan man förstås debattera, men jag antar att det inte finns ett bättre ord. Klasskollegor? 

Kommentarer

Just eftersom det inte är jättetydligt så finns tilläggstavlan.
Matilda sa…
Ylva >> Fast då har man då inte förlorat poängen med den översta skylten? Jag tänker mig at en cementblandar-lastbil kanske hade kunnat funka?
Varning för traktor säger jag bestämt. Och vad tilläggsskylten i samband betyder vet jag inte.

Kanske kunde det användas en annan fara-skylt eller lastbilsskylt om det nu finns.

Om jag skickar denna kommentar två gånger så skyller jag på internet som tvingar mig att skriva allt igen för att det blev error :)