En röst i etern

Om ni undrar vad jag sysslar med för tillfället så är det lite av varje. En fullständig rapport kommer så småningom. Som smakprov kan jag i alla fall säga att jag gjort radiodebut. Men inte av svensk radio, tack och lov. Så jag fick prata engelska. Jag låter helt annorlunda när jag pratar engelska än när jag pratar svenska, så det kändes skumt att lyssna på. Som de flesta andra så gillar jag inte lyssna på min egen röst men eftersom jag spenderar timmar med att transkribera mina intervjuer så har jag vant mig något.

Nu var det ju dock inte jag som intervjuade utan det var ombytta roller. Att prata utan manus och utan att veta vilka frågor man skulle få var lite läskigt (men det var som tur var inte direktsänt) och resulterade i några märkliga meningsuppbyggnader och betoningar. Ibland kan jag lura i folk att jag är britt (britterna är inte helt lättlurade dock), det gick nog så där den här gången. Men andra har sagt att intervjun gick bra så jag lyssnar på dem.

Men visst är det lustigt att man har svårt för sin egen röst? Det är lite som att ha svårt för sin egen spegelbild. Varför är man så självkritisk?

Kommentarer

cat sa…
Jag tror att en viss del självkritik är bra. Annars hade världen varit full av galna narcissister och det hade varit lite väl jobbigt.

Nyfiken som jag är, måste jag ju fråga vilket ämne som avhandlades i radion?
Malinmupp sa…
Det här är så intressant! Det finns anledningar till att man har svårt att höra sin egen röst, eller aldrig är nöjd med hur man ser ut på ett fotografi.
När ser vi oftast oss själva? Jo i spegeln såklart! Det är den bilden av oss själva som vi skapat oss och vi är vana att se. Då fotografier inte är spegelvända känner vi inte igen oss själva och tycker att det ser märkligt ut.
Det är lite samma sak med rösten. Du hör en annan resonans när du själv talar jämfört med om du lyssnar på en bandinspelning av dig själv.
Inte så konstigt att man är självkritisk när det kommer till ens röst och ansikte med andra ord!

Grattis till radiodebuten, lät som en rolig utmaning!
Matilda sa…
Cat >> Haha, självklart har självkritik sina positiva sidor.
Radioklippet handlade om etik i mataffären

Malinmupp >>Åh så intressant, hade inte tänkt på att foton och spegelbilder skiljer sig av den anledningen. Då har man alltså en fullkomlig legitim anledning och säga att "det låter/ser inte ut som jag" :D
Vad spännande. Jag blir såklart nyfiken på vad det var för program :)

Intressant det där som Malinmupp skriver om att foton/spegelbilder och röst/inspelad röst inte är likadana, det har jag ju inte heller tänkt på.