Konsumentrytmer vid stängningsdags

Den här helgen blev jag varse om hur det går till i mataffären strax innan stängning. I synnerhet en fredag- eller lördagkväll. Kanske slinker man in på väg till en fest eller på väg hem till hemmamys. det är väldigt få som utför sin veckohandling då. Jag såg nog bara en som handlade fler än fem varor.

Det genomgående temat - för mig och andra handlare - var onyttighet. Eller snarare "jakten på det goda." Att handla så på en tisdag efter jobb hade inte känts lika socialt accepterat. Då ska man ha grönsaker och keso i sin korg. Då tittar man på innehållsförteckningar och letar ekologiskt. Det gjorde jag inte i fredags kan jag erkänna. Jag gick in enbart för att köpa glass. Tog en snurr runt godsakshyllan och lassade upp tre varor på kassabandet. Runt omkring mig såg jag hur det var trängre i godisgången än vid pastan och att det var fler läskedrycker än mjölkpaket som radades upp inför butikpersonalens scanner.

Jag undrar om det går att få fram statistik över vilka tidpunkter under en vecka folk handlar mest ekologiskt, vegetariskt, kött, godis m.m. Det skulle vara intressant att ta ett anteckningsblock och bosätta sig vid kassabanden och föra anteckningar. Kvart i tio en fredagskväll är man i alla fall inte särskild miljömedveten. Eller hälsosam. Uppenbarligen inte heller jag, även om det blev ett paket ekologisk hallonglass. Den var god. Var. Nu är den uppäten…

Vilken tid och dag är du mest eller minst miljömedveten?

Kommentarer

cat sa…
Det är nog så med mig också, att jag inte handlar särskilt nyttiga saker på en fredag.
Matilda sa…
Cat >> Fredagar är "heliga", det är då vi får unna oss det goda :) Det kanske inte är det bästa för folkhälsan, men gott är det :)
Vad spännande, det har jag aldrig tänkt på. Men det skulle verkligen vara roligt att få veta hur det ligger till med det där. När och vad folk handlar.

Mest miljömedveten tycker jag nog att jag är när jag går till en ren ekologisk affär, för när jag inte gör det så är jag inte lika noggrann att titta på ekologiska statusen på varorna. Även om jag såklart gör det ändå.