Pomodoro-tekniken

Clockwork Tomato in action.
Har ni som jag svårt att hålla fokus och har en förkärlek för prokrastinera och dagdrömma? Jag tror det är ett mänskligt drag. Och särskilt numera när det alltid finns något annat spännande som väntar på mobilen eller på någon blogg. Jag kom av en slump in på GradHacker för någon vecka sedan och bland många matnyttiga tips för doktorander fann jag ett inlägg om appar för produktivitet. Jag blev nyfiken på The Clockwork Tomato som baseras på en teknik som kallas Pomodoro-tekniken (se även här).

Enkelt förklarat går det ut på att du fokuserar 25 minuter på en arbetsuppgift och därefter får du fem minuters välförtjänt vila. Och sen går du på nästa pomodoro, det vill säga ytterligare 25 minuter. Efter fyra pass så får du ta en längre rast. Och inte behöver man ha koll på tiden heller, det fixar den här appen. Det finns förstås tankar om hur det är tänkt man ska mäta och uppskatta arbetsuppgifter i antal pomodoros (tomater) för att kunna avsätta rätt mängd tid till en uppgift. Så långt har jag dock inte kommit.

Veckans pomodoros.
Jag har testat appen i drygt en vecka nu och känner mig ganska nöjd. Det har strukturerat mitt läsande, skrivande och transkriberande. I och med att jag vet att jag "får" ta en paus så är det lättare att behålla fokus än att oroa sig för alla oändliga mikropauser som annars tar upp min arbetsdag. Ibland kommer man in i ett flow och glömmer bort tiden helt och när det plingar till lite fint blir man paff att 25 minuter gått. Jag är medveten om att det här kan gå till överdrift och jag använder den inte till allt. Att svara på mail eller göra småuppgifter av olika slag är inte direkt lämpliga, men så fort jag behöver fokus så tar jag fram den. Det har hjälpt mig att motstå frestelsen att öppna varje mail som trillar in i inboxen eller dubbelkolla de senaste nyheterna. Det får jag ju göra på min 5-minutersrast.

Det kanske inte riktigt framgår från den något suddiga bilden till höger, men appen sammanställer hur mycket man jobbar per dag och vecka. Eller ja, hur många timmar och minuter man använt pomodoro-timern. Här får man ta det hela med en nypa salt och inte glömma bort att man även jobbar - mer eller mindre effektivt - utan appen. Trots att jag var ganska disciplinerad igår, till exempel, så är summan ändå knappt 5,5 timmar. Och tisdagen och fredagen döljer möten och fältarbete, vilket är arbetsuppgifter som inte alls går att mäta i pomodoros. Så det gäller att tänka på resultatet snarare än statistiken. Samtidigt så synliggör statistiken vilka tider jag är mest effektiv och hur mycket tid som går åt till "småuppgifter" som svara på mail. Dessutom kan det vara bra att påminna sig om att det är nog ytterst få personer som klarar av att arbeta 8 timmar per dag supereffektivt.

Slutsats: Jag kommer sannolikt att fortsätta att använda the Clockwork Tomato för att få lite mer struktur och minimera prokrastinerandet. Det är en gratisapp som passar bra för studenter, doktorander och andra personer som jobbar med fokuskrävande arbetsuppgifter. Jag tror inte att jag kommer att anamma pomodoro-tekniken på ett mer avancerat plan för att beräkna och strukturera hela min arbetsdag.

Kommentarer

Unknown sa…
Jag har använt detta i jobb och studier och jag håller med, man blir effektivare :-)