Midsomer-koden

Att jag är en deckarnörd har säkert inte undgått någon vid det här laget. Morden i Midsomer är en av många serier jag följt genom åren, även om jag måste medge att jag numera ser avsnitten mest ifall jag inte har något bättre för mig en kväll inte för att det är just det programmet. Det har blivit ett slötittar-program. Jag har inte sett alla avsnitt, säkerligen långt ifrån med tanke på hur många säsonger de spelat in, men jag har tillräckligt många för att kunna se ett mönster. Givetvis kretsar programmet kring mord i ett fiktivt grevskap. Mordstatistiken i de söta små byarna är hissnande, att någon ens vill bo kvar eller har förtroende för polisen där är emellanåt förbluffande. Poliskommissarie Barnaby - eller hans kusin Barnaby i de nyare säsongerna - tänker i banor som ofta är oförståeliga för den undersåte (Sgt Troy eller DI Jones) som får ansvar för fixa kaffe och vara chaufför.

Andra återkommande drag i serien:
  • Avsnitten börjar gärna med att hela eller delar av familjen Barnaby besöker någon slags marknad, festival, fest, fundraising event i den by som mordet kommer att äga rum.
  • Jones är normalt på mordplatsen före Barnaby.
  • Barnabys fru är ofta i den aktuella byn i samband med mordet eller känner någon som är berörd. Hennes adressbok torde vara väldigt tjock. Hon verkar också vara duktig på att "poker her nose into everything".
  • Antanabys fru är ofta i den aktuella byn i samband med mordet eller känner någon som är berörd. Hennes adressbok torde vara väldigt tjock. 
  • Större delen av den brittiska skådespelareliten har varit med i något avsnitt.
  • Sgt Troy/DI Jones flirtar gärna med en kvinna men något eventuellt förhållande verkar sällan vara längre än ett avsnitt.
  • Majoriteten kör som galningar på landsbygden, buss verkar inte vara ett typiskt färdmedel. Å andra sidan känns det rätt befogat, britter tycks köra snabbt på snirkliga vägar även utanför fiktionen.
  • Barnaby ser det som en självklarhet att de med lägre rang gör de jobbiga uppgifterna. Exempelvis sådant som kommer att smutsa ner kläderna eller komma med kaffe. 
  • Ett besök på puben är nästan oundvikligt, det är där man får veta det oanade. Så är det i de flesta brittiska serier i och för sig. Det är ju en del i den vardagliga brittiska kulturen. 
Fler återkommande moment?

Kommentarer

Jag älskar Morden i Midsomer. Det är sommar för mig, för de sändes ju på tv bara på sommaren förut.

Vad roligt att läsa om de återkommande dragen. Det är ju precis så. Jag läste faktiskt ett liknande blogginlägg för några år sedan om just den serien. Jag hade inte bott kvar i de trakterna kan jag ju säga.

Ett till återkommande drag är att Barnaby alltid låter sin fru vänta och missar konstant starttider på event de ska till alternativt att han kommer med andan i halsen precis i tid. Hon är van vid det, men låter alltid honom veta att han denna gång måste hinna i tid. Att det är viktigt för henne (och dottern som ibland figurerar i serien).
Matilda sa…
Linda >> Så sant så sant! Särskilt duktig på passa tider är han inte, men hon verkar alltid förlåta honom.