Skrivstil

Jag har har skaffat mig själv ett nytt projekt. Jag är ganska duktig på att skaffa mig nya projekt, sämre på att fullfölja dem. Den här gången handlar det om att jag har skaffat mig en reservoarpenna. Påfyllningsbar, så klart. Det ser så läckert ut när andra skriver med de här och de gånger jag testat så flödar texten på ett annat sätt. I affären fick jag veta att man inte ska låna ut sina reservoarpennor för att alla sliter på dem på olika vis.

Det känns som att det hör till att skriva skrivstil när man använder en reservoarpenna. Skrivstil lärde jag mig i lågstadiet. Vi hade övningsböcker och skrev texter där bokstäverna hängde samman. Sedan var det ingen som krävde att man skrev skrivstil och det har i princip bara varit min signatur som skrivits på detta sätt. Beroende på vem man hade som lärare på skolan fick man lära sig olika slags skrivstil. Min klass lärde oss en nyare variant, andra fick lära sig en "klassisk" skrivstil som såg snyggare ut. Min mamma har en väldigt fin skrivstil där bokstäverna ser helt annorlunda ut de jag lärde mig. Och i Frankrike har den en jätteläcker stil. Jag misstänker att denna begränsade användning av skrivstil gjort det svårare för mig att förstå äldre handskrivna texter än de som praktiserar det regelbundet. Men detta är bara en teori.

Just nu önskar jag nästan att jag sparat de där övningsböckerna från lågstadiet. Det är några bokstäver som inte sitter så fint. Tur att det finns lite bilder på internet att utgå från. Steg två - eller nästa målsättning - blir att uppgradera till en kalligrafi-reservoarpenna och bemästra kalligrafi snyggt och utan att hela tiden referera till en lathund. Men som sagt, högtravande projekt som alltid. Det är nog bäst att ta en bokstav i taget...

Brukar ni skriva skrivstil? Vilken "stil" använder ni er av?

Kommentarer

Hanna sa…
Kul! Du får börja skriva brev, det skulle säkert uppskattas av mottagaren. Eller något som du sätter upp på anslagstavlor. Manifest. Typ.
Vilket roligt projekt! Jag har aldrig testat en sån penna, men jag har som fått för mig att de ska vara rinniga. Men det kanske det inte alls är.

Jag kommer också ihåg de där övningsböckerna. Vi fick också lära oss den nyare varianten som inte alls är lika snygg. Och nu skriver jag någon slags blandning av skrivstil och inte. Det beror också på om jag ska skriva snabbt, så blir det mer skrivstil.
Matilda sa…
Hanna >> Brev ska det definitivt bli. Ska bara införskaffa fint brevpapper också :)

Linda >> Det beror lite på pappret du skriver på och kvalitén på pennan, skulle jag tippa, om de är ringa.