21 klimattips för individen

I dagens DN smyger klimatet in på flera ställen. Från satirbilden av Bard till en text av brittiska författaren Zadie Smith som funderar kring hur vi kommer att kunna förklara vårt icke-handlande i klimatfrågan för kommande generationer. Där emellan finns en intervju med en av författarna till klimatrapporten som släpptes i veckan. Han är optimistisk till att vi kan nå klimatmålen till 2050, alltså att medeltemperaturen höjs med max 2 grader. En intressant tanke han lyfter fram är att det visst gör skillnad det lilla varje person gör, och att vi i synnerhet kan uppfostra våra barn till att bli etiska och goda individer.

Det som dock får störst utrymme är en en "Klipp ut och spara!"-sida med "21 tips för att få ned dina klimatutsläpp." Visserligen får rubriken mig att associera till 21 tips att få ner sitt bolån, tappa vikt och motivera sig att springa löparrundor, men det är ändå mycket positivt med konkreta tips till individen som bryr sig om klimatet.

Det är blandade råd om allt från maten, till boende, återvinning, resor, pengaplacerande m.m. För den redan miljömedvetna är det kanske inte många nyheter, men det kan ändå kännas positivt att kunna bocka av vad man gör, alternativt skrämmande att se hur lite man gör. Jag vet inte om jag inspireras nämnvärt. Ibland får jag en känsla av att sådana här råd är för den som har medel och möjlighet att realisera allt. I den livssituation man befinner sig i är det kanske inte helt lätt att flytta närmre jobbet och sälja bilen. Men som sagt, det här är en början till att förändra ett tankesätt och kanske de allmänrådande normerna i samhället?

Tipset jag tyckte var allra mest tänkvärt och möjligen lite kontroversiellt är förslaget om att gå ner i arbetstid (för den som har råd). Dels för att vi då skulle konsumera mindre (mindre medel att spendera) och dels för att vi skulle få mer tid till våra nära och kära. Att skära ner vår arbetstid till 80% skulle tydligen varje persons koldioxidutsläpp minska med 1,5 ton! 1,5 ton! (Tydligen motsvarar vår matkonsumtion drygt 10 ton per år per person.) Ju mer jag tänker på det, ju mer inser jag hur mycket ett ton faktiskt är. Och tanken att ifall jag går ner i arbetstid inte bara kan må bättre själv men på något sätt också göra mindre åverkan på miljön är spännande. Då skulle jag dessutom få mer tid att laga kläder, hitta på finurliga lösningar, börja odla lite på balkongen och gå på loppisar. Det kanske dock får påverkan på min pension förstås, men om jag är van att konsumera smart och vara ekonomisk så är det ingen omöjlighet. Men det beror ju helt på hur min arbetsinkomst kommer se ut fram tills dess...

Vad tycker ni om tipsen?

Kommentarer

cat sa…
Som ensamförsörjare i ett dåligt betalt akademiskt jobb, skulle jag tyvärr aldrig har råd att gå ner i tid. Inte ens till 90%.
Annars gör jag vad jag kan på matfronten och elfronten. Äter ekologiskt så ofta möjligheten finns, äter inte rött kött m m. Har lågenergilampor och låter aldrig apparater stå i stand by-läge.
Uppiggande att läsa lite optimism runt klimatförändringarna och att det går att nå klimatmålen!! Ha det fint!!/Annelie
thove sa…
Att leva mer miljövänligt är inte svårt! Dessutom mår man ofta bättre som person, rör sig mer och får mer fritid. Det är ofta vanor och normer som sätter gränser för vad man anser sig kunna göra. I dagsläget; gör du medvetna val för miljön? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4255/gor-du-medvetna-val-for-att-minska-din-miljopaverk
Matilda sa…
Cat >> Så himla trist att det ska va så.
Fint att du drar ditt strå :)

Fullblodsekologen >> Visst är det, man blir glad när allt inte bara är dystra rapporter. Nu gäller det bara att ta tag i saken också…

Thove >> Nej du har rätt, det är oftast inte svårare än vad man gör det. Jag försöker göra medvetna val för miljön, men det är inte alltid jag väljer det "rätta" valet misstänker jag...
Jag tycker att det är jättebra att klimatet tas upp på lite mer positiva sätt än att "Världen kommer att gå under om inte politikerna gör någonting". Att det sen ofta inte är några tips som en inte visste om redan innan är ju förvisso synd. Men det finns nog ändå tyvärr de som inte visste om de tipsen och det är alltid bra att bli påmind.

Att gå ner i tid visste jag inte om att det hade en så stor betydelse för miljön. Spännande. Undrar hur det är för de som inte alls arbetar, arbetslösa och hemmaarbetare tex. Eller de som är helt självförsörjande. Vad är det exakt i det 1.5 tonnet som minskas genom en minskad arbetstid?
Matilda sa…
Linda >> Ja du, jag skulle tro att det handlar om att man har mindre pengar att konsumera prylar och resor för. Men kanske också att man använder datorer m.m. mindre? Om man jobbar 4 istället för 5 dagar så blir det ju också färre resor.