måndag 21 april 2014

Familjetraditioner: Hot Cross Buns

Det blev visst lite tyst här över påsk. Jag åkte hem till mamma, njöt av vårsolen, jobbade på min gamla institution och firade tre födelsedagsvänner. Dessutom har jag gått några timmar i secondhand-affärer och börjat missbruka Quizkampen (jag blir väldigt lätt beroende av spel). Sedan åkte jag hem, plockade fram min cykel och bakade hot cross buns.

För det är ingen riktig påsk utan de här kryddiga bullarna med kors på. Inte i min familj i alla fall. Sill, påskris, godisägg och must kan vi vara utan. Det enda som egentligen markerar att det är påsk i vår familj är nog dessa bullar. Nu är vi utspridda med stora geografiska avstånd mellan ossoch det är nog bara jag som upprätthåller traditionen. Men nu är frysen fylld och jag kan äta påskbullar ett bra tag framåt.

Jag blev tvungen att kolla upp varför man äter sådana här bullar. De är mest vanliga i länder där britterna varit och härjat och har kanske inte riktigt slagit rot här i Sverige än. Lite förenklat så finns det föreställningar om att de ska skydda mot diverse olyckor som kan inträffa. Lite som att sätta ut julgröten till hustomten på julafton kanske.

Det finns en gammal barnramsa också:

Hot cross buns! Hot cross buns!
One a penny two a penny - Hot cross buns
If you have no daughters, give them to your sons
One a penny two a penny - Hot cross buns

Har ni några annorlunda eller speciella påsktraditioner? Kanske bygger ni en påsk-ark?

5 kommentarer:

Hanna sa...

Min nya tradition är att se TV-serien The Bible. En trevlig tradition. Även om huvudpersonen alltid dör på slutet. Annars är jag helt traditionslös vad gäller påsk. Och det är ju egentligen ganska skönt.

Matilda sa...

Hanna >> Fyra lediga dagar är en god nog tradition för mig :)
Tänk den dagen serien slutar annorlunda! ;)

cat sa...

Hm nu undrar jag ju hur de där bullarna smakar?
Har inte en enda påsktradition som vuxen. Det är bara att tacka och ta emot ledigheten som medföljer.

Linda i Berlin sa...

Vad roligt det är med traditioner ändå. De bullarna har jag aldrig hört talas om. Vad smakar de? Och vad är korset gjort av? Eller jag kollar själv upp det vettja...

De låter ju faktiskt inte så tokiga :)

Matilda sa...

Cat och Linda >> De smakar… gott. Lite åt pepparkakshållet kanske. De kryddas lite olika av olika personer. Jag hade i kanel och en egenblandning av allspice (i detta fallet kanel, ingefära, muskot, kardemumma och nejlika). Traditionellt ska de ha torkade vinbär i men de är ju lite svårare att få tag i här, så vi har alltid haft russin i. Och så ska det vara lite citrusskal i. Korsen är bara vatten och mjöl, men det finns varianter på detta. Det går att glasera dem med antingen mjölk eller en sötklistrig socker/apelsin-blandning. Och så ska de ätas varma (viktigt!) med smör.