När Windows XP går i graven

Apropå det här med planerat åldrande så gillar jag inte riktigt det här med att Windows XP inte längre får några säkerhetsuppdateringar. Visst, de måste lägga resurser på alla nya versioner, men det känns ändå som att de känt sig självbelåtna när de insåg att de kunde få väldigt många människor att köpa nya datorer. För det är just det de rekommenderar mig att göra. Antingen köpa en ny dator eller att uppgradera till Windows 8.1. Eftersom den dator jag har nu cirka 8 år och fungerar hyfsat tillfredsställande* så vill jag inte köpa ny. Det enda jag gör är ju att surfa, skriva och glo på film på den och det behöver jag inte ha den nyaste modellen för. Och vad skulle jag då göra med den här datorn? Jag misstänker att marknaden inte kan vara så stor på XP-datorer från mitten av 00-talet.

Eftersom jag inte är så intresserad när det gäller det tekniska på datorer undrar jag om det är någon som har erfarenhet av att uppgradera till den nyare versionen av Windows? Hur fungerade det? Behöver man göra kopior av alla dokument och program på datorn? Är det värt det? Kan man klara sig genom att bara ha ett bra säkerhetsprogram istället? Något särskilt jag behöver tänka på?

Tack på förhand!

*Den är förvisso inte den snabbaste, den låter lite och att se på SVT Play och sådant kan vara en utmaning. Men den fungerar. Och jag har ju tillgång till jobbdatorn.

Kommentarer

Jag har tyvärr inga egna erfarenheter av att uppdatera till 8.1. Men vad jag skulle kunna tänka mig är att din dator inte har så mycket minne och ork att hantera en uppdatering. Och dessutom så kan jag faktiskt inte förstå varför de envisas med 8 fortfarande eftersom att den är så kass. När de lanserade 8 så gick försäljningen ner med 30%. Nä, skaffa dig nåt annat än windows istället. Då kan du ha kvar din dator och inte behöva uppdatera den.
Hanna sa…
Jag har Win 8.1. Om du har mindre än 4 GB i ram-minne kan jag inte rekommendera det. Det blir nog för tung. Däremot Ubuntu/Linux kan du använda som operativ-system. Det är gratis och betydligt mindre tungkört än Win 8.1. Hört många som blir nöjda med det när de hottar upp gamla datorer.
Matilda sa…
Tack Linda och Hanna >> Det kanske får bli Linux, vi får se. Får läsa på lite och se vad det innebär. Det kanske blir som att få en helt ny dator, vem vet?
cat sa…
Min bror står inför samma dilemma och jag fattade det som att han tänker försöka hitta ett säkerhetsprogram och inte uppdatera.
Matilda sa…
Cat >> Det låter ju som ett alternativ. Gäller ju dock att man får tag i ett bra program då.