Att värma i mikrovågsugn

Nu kommer det ett i-landsproblem delux. Det är ett mysterium som återkommer varje lunchrast när jag ska värma mat. Jag tippar ut innehållet från en återanvänd glasslåda* till en tallrik eller skål, lägget ett mikrolock även och stoppar in i mikron. Sätter igång på högsta effekt. Efter några minuter tar jag ut porslinet för att röra runt. Vid det här laget är tallriken väldigt varm medan maten är ljummen (eller till och med delvis kall ifall den inte hunnit tinas i kylskåpet).  Kärlet kan vara så varmt att det gör ont att röra det, men ändå är inte maten helt färdig. Varför?

Jag har hört att mikrovågsugnar inte värmer själva tallriken utan kan bara värma vätska som sedan värmer tallriken. Huruvida detta stämmer är antagligen en fråga för en fysiker. Det känns ologiskt. Varför blir då tallriken varmare än den vätskebaserade maten? Borde inte den isiga maten kyla kärlet?

Jag efterlyser pedagogiska förklaringar. Gärna med bilddiagram.

*Ja, jag vet att det finns olika åsikter om plast och matförvaring. Men det är ett separat ämne. Här handlar det om mikrovågsugnar. Som det säkert finns anledningar till att undvika men som är det sätt som finns till buds i de flesta lunchrum.

Kommentarer

fysiska mamman sa…
Det finns frågelåda på NRCF (Nationellt resurscentrum för fysik). Eftersom jag i ett av våra lunchrum upptäckt samma sak som du och vänt upp och ner på tallriken och funnit avsaknad av microsymbol samt pratat med en forskningsingenjör så kom vi fram till att visa material leder värme bättre eller sämre än andra så är slutsatsen att det är dags att välja andra tallrikar för att maten och inte tallriken ska bli varm. Prova med en tallrik som har symbolen och jämför med en som har.
felaktiga mamman sa…
Ack ja, det måste vara en av de längsta meningar jag skrivet. Och dessutom blev sista meningen fel. Givetvis ska du prova med en som har symbol och jämföra med en som INTE har det.
Matilda sa…
Mamma >> Intressant. Men vad är det för symbol du syftar på?
Anonym sa…
När man värmer frusen mat ska man börja med en lägre effekt i några minuter, fem brukar vara bra. Det tinar maten bättre. När den sedan börjar mjukna kan du köra en högre effekt. Mindre risk för brända fingrar då också.
cat sa…
Jag är helt införstådd med problemet, men kan inte ett dugg om eventuellt svar ;-)
Matilda sa…
Anonym >> Får testa det, tack.
Cat >> Skönt att problemet är spritt ;)