Rädda Radiotjänst

Sedan de ändrade reglerna för något år sedan så har jag troget betalat TV-licens trots frånvaro av TV i mitt hem. Det kändes rimligt på något vis efter att ha tittat på SVT Play gratis i flera år genom datorn. Nu verkar det som att en dator inte kan räknas som TV-mottagare och snyltare som mig behöver inte längre betala. Givetvis börjas det gormas från olika håll om att Radiotjänsts dagar är räknade. Det är lite synd. De har ju fyndiga reklamfilmer till våra reklamfria kanaler om inget annat. Dessutom skulle ett av våra hemligaste yrken och tuffaste jobbtitlar- tv-pejlare - försvinna.

Själv är jag nog lite för lat för att ringa upp och avsluta min licens. Jag tittar ju på programmen och gillar idén med public service. Därför har jag har två förslag till hur vi skulle kunna rädda Radiotjänst, som är lite av en svensk institution precis som våra nyhetsankare.

1. Den här idén har jag funderat på det senaste decenniet och det kanske är dags att bolla funderingen med någon annan. Borde det inte vara enkelt att förse SVT Play med en inloggningssida? I så fall skulle alla som betalar sin tv-licens få ett individuellt inloggnings-ID så man kan välja att titta online om man vill. Visst, det krävs kanske någon slags begränsning för hur många enheter man kan vara inloggad på samtidigt, men det är en tänkbar lösning.

2. Ett incitament att få folk att fortsätta betala licensen trots att det numera är "gratis" att titta på internet är erbjuda en förmånlig fördel. Jag tänker mig rösträtt. Ja, ni läste rätt, rösträtt eller inflytande i vad som ska visas på TV. Okej, jag inser att detta är problematisk utifrån "public service" idén och jag är för att man har ett brett utbud och vågar satsa på mindre och udda produktioner och erbjuder program på olika minoritetsspråk. Men vore det inte demokratiskt utse exempelvis fredagar och lördagar klockan 18-23 till "the people's choice". Licensen känns ju betydligt mer värd om jag har möjlighet att påverka vad jag kan se snarare än att uppifrån indoktrineras att vilja se en kopia av en kopia av ett tävlingsprogram som går för åttonde säsongen. Det skulle ju till och med kunna bli riktigt spännande i stil med "Vem ska få skriva årets julkalender?" eller "i år står det oerhört jämt mellan Melodifestivalen och en ny säsong av Fråga Anders och Måns - det är ditt val som avgör!" För det kan ju faktiskt vara så att majoriteten av de här 4 miljonerna som tittar på Melodifestivalen inte väljer att betala sin licens. Och jag vet redan vad jag vill rösta på.

Det här är givetvis skrivit med glimten i ögat, men ändå med visst allvar. Vad hade fått dig att (fortsätta) betala TV-licensen?

Kommentarer

cat sa…
Jag har redan delat av mig av idé nummer 1 till Svt och Radiotjänst och fick kalla handen. Kanske om fler föreslår det.....
Matilda sa…
Cat >> Trist att du fick den responsen. Jag antar att de vill ha det publikt online också. Vi får väl ha en folkomröstning om och hur svenska folket vill ha public service ;)