Skärmdumpar och Böök-faser

Skärmdump från avhandlingen.
Skärmdumps-funktionen är nog en av de mest fantastiska uppfinningarna som gjorts för datorn. Den tillåter mig att dokumentera allt möjligt, inte bara föränderliga internetsidor. Jag medger att jag nog missbrukar den funktionen lite extra sedan jag insett att Apple-datorer har två funktioner - en för hela skärmen och ett eget definierat område. På min privata PC gäller liksom copy-paste-lekstuga med Paint för att få till det. Fast jag inser ju att någon säkert kommer att skratta åt mig nu och säga att det finns en smidigare funktion.

En annan funktion som jag har stor nytta av är stavningskontrollen. Även om den inte är tillförlitlig så kan den vara nyttig. Besvärlig. Och rolig.

Huruvida man ska skriva "facebook" (som loggan) eller "Facebook" (som ett namn) tappade liksom betydelse när jag ser förslagen. "Facitbok" är nästan klockrent! Men vad är "face Böök" för något? Enligt SAOB är "face" en tidigare stavning på "fas". Helt plötsligt är jag betydligt mer intresserad av vad Böök-fasen innebär än att skriva färdigt det här kapitlet. Ett kapitel som inte handlar om Facebook. Bara för att klargöra alltså.

Kommentarer

Hanna sa…
Ctrl + Alt + Prt sc tillåter dig i alla fall att ta en skärmdump av hela skärmen. Men innan det fantastiska skärmklippsverktyget kom till Windows var det mer komplicerat.

Ja, face Böök. Något tyskt?
informativa mamman sa…
Skärmklippsverktyget i Windows 7 låter dig kopiera precis vad du vill på skärmen.
Bara Alt och Prnt scrn låter dig kopiera enbart det aktiva fönstret. Tror det fungerar på XP också.