Falun

Jag är kanske en av få som inte åkt på bilsemester till Dalarna med familjen som barn. Ett landskap som tycks stå för det svenskaste av hela Sverige. Nåväl, det är aldrig försent att utforska landet man bor i. Det blev dock med tåg och inte bil. Första stoppet var Falun. En trevlig mellanstor stad med anor i industri, konst, historia och litteratur. För att nämna några. På 1600-talet var visst Falun landets näst största stad, mycket tack vare gruvan som varit en viktig näring för orten från 700-talet till början av 1990-talet.
Torget med Engelbrektsstatyn.
"Kanalen." Jag tror att vattnet gav staden extra mycket charm. Den och de gamla områdena.
Selma Lagerlöf huserade i Falun ett tag vilket man givetvis förevigat.
En av de äldre stadsdelarna, Östanfors. Jag gick en guidad kvällstur här som var jätteintressant och mycket prisvärd (40 kronor för 2 timmar och 45 minuter).
Här bodde Carl Larsson när han var i stan.
Majstången i Östanfors.
Ett gammalt litet hus.
I Falun kör man på mjuka linjen… Haha.
Falu koppargruva där även Falu Rödfärg huserar. Gruvan är inte längre aktiv utan har blivit ett världsarv tillsammans med stora delar av staden. Numera går det att besöka gruvan och tillhörande museum.
Nere i gruvan var det cirka 5°C varmt vilket var skönt när det var betydligt varmare utomhus. Vi besökare fick ha hjälm och regnjacka på oss vilket var praktiskt. Skorna hade en rödaktig färg på sig när man kom ut.

Kommentarer

Jag var heller aldrig i Dalarna som barn, vi åkte till västkusten istället. Men det hade ju varit något att besöka nån gång. Såna gamla stadsdelar älskar jag. Det ser lite ut som i Gammelstads kyrkby i Luleå. Också ett världsarv. Tips från en infödd :)