Piteå och lite Skellefteå

Idag bjuder jag på ett axplock av en liten upptäcksresa runt Piteå.
I Piteå gäller det att hålla koll på hur många gånger klockorna slår fall i fall det brinner och i vilket vädersträck man befinner sig i. Ett "klämtslag" signalerar brand i Norrmalm. För "staden öster om torget" klämtas det två gånger medan tre slag slås för den delen som är väster om torget.
Piteå är en trevlig liten stad. Här och var finns informativa skyltar som ger lite fördjupning åt det man tittar på . Här är Badhusparken där det en gång i tiden fanns ett badhus. Numera hålls det stora loppisar här på lördagar.
1961 anlades Sveriges första gågata i Piteå. Lite otippat! Jag trodde vi hade gågator långt innan dess.
På gågatan har man en egen "walk of fame" med kända Pitebor. Här ses Ronny Erikssons stjärna som finns precis utanför café Krokodil som är ett slags kulturhus med fairtrade-café som drivs av bland annat Ronny. Han sågs dock inte till denna dag.
Utanför Piteå finns Lillpite. Här syns Legd-gården, en slags hembygsgård om jag förstod det rätt.
I en av stugorna bakades det mjukkaka, tydligen en specialitet i trakterna. Det påminde om en blandning av tunnbröd och hönökaka.
I Öjeby kyrkstad fanns Solandergården. Daniel Solander, en av Carl von Linnés lärjungar, kom från Öjebyn och reste sedan jorden runt. Han var med James Cook på HMB Endeavour och utforskade Australien och Nya Zeeland.
 Öjeby kyrka härstammar från medeltiden men har byggts om flera gånger.
Öjebyn ligger precis utanför Piteå och det var visst här Piteå grundades men staden flyttade senare till sin nuvarande lokalisering. Kärnan runt kyrkan består av flera charmiga gamla bostadshus i trä.
Swensbylijda, ett trevligt hembygdsområde som till stor del är återskapat genom rekonstruktioner och inflyttade byggnader och föremål.
Skellefteälven och Bonnstan. Det blev nämligen en liten avstickare till Skellefteå också.
Precis som Öjebyn är Bonnstan i Skellefteå en levande kyrkstad där folk bor i dessa hus. 
Nordanå kulturområde med parker, museer och en gång om året även en "trästocksfestival" med musik.

Kommentarer

Hanna sa…
Piteå såg ju väldigt trevligt ut. Jag har inte varit i den stan. Bara vid havsbadet. Kanske skulle prova på att hålla mig kvar i norret över semestern någon gång...
cat sa…
Ser väldigt fint och mysigt ut :-)
Matilda sa…
Hanna >> Kanske det du, vem vet vilka äventyr som väntar?

Cat >> Ja men visst gör det!
Ännu mer gamla, svenska hus. Sånt gör att jag längtar tillbaka lite till Sverige. Men bara lite. Piteå i övrigt är jag inte så förtjust i, det är mest den sista staden innan man kom hem efter tidigare nämnda västkustresor som barn. Nä, men jag har inte varit så mycket där faktiskt. Men det ser ju mysigt ut med alla de gamla husen.