Att lämna soppåsen utanför ytterdörren

Grannarnas sopor.
Två hushåll på min våning har som (o-) vana att ställa sina sopor utan för ytterdörren. Det kan vara hushållssopor, kompostpåsar och tomma pizzakartonger. Antagligen för att det inte ska lukta illa inne i lägenheten. Detta får då och då konsekvensen att luften på våningsplanet besudlas. Jag vill förtydliga att det här alltså inte handlar om korta stunder medan de klär på sig ytterkläder utan kan handla om några timmar. Med tanke på att sophuset ligger precis utanför vårt hus så det är inte ett stort projekt att springa ut med soporna.
Jag lekte med tanken att en dag ta bort dem och lämna en lapp i stil med "Vi tröttnade på att vänta och gick till sophuset själva. Mvh soporna." Men det är säkert bättre att konfrontera dem direkt. Eller är det bara jag som är lite gnällig här? Det kanske är okej att lämna sopor utanför dörren?

Ska man betrakta trapphuset som en del av sin egen boendeyta som man har rätt att nyttja som man känner för? Ibland har det legat badleksaker här och det händer att barn leker i korridoren, trots att det finns både balkong och lekplats till förfogande. Det händer absolut inte varje dag, men när det händer så är det som att reagerar. Lite som att det känns som att de bryter någon oskriven regel. Å andra sidan finns det blommor utsatta på vissa våningsplan och det tycker jag ju är trevligt, de skänker utrymmena lite personlighet och hemtrevnad. Men det är ju också lite av en form av tillägnande av utrymme egentligen.

Så medan växter inte egentligen inte är en markör av en specifik individ så är soporna lite mer privata, det är rester av någons liv, biprodukter som oftast göms under vasken bakom dörrar och förseglas i påsar. Här i min trappuppgång har de dock trätt fram i offentligheten till allmän beskådan. Mina grannars sopor har också blivit "matters out of place" som antropologen Mary Douglas* skulle säga. Soporna är inte var de ska vara och jag reagerar instinktivt på ett sätt jag inte hade gjort om jag sett dem under vasken eller i sophuset. Helt plötsligt har grannarnas sopor avslöjat något om mina egna föreställningar om sopor, smuts och hemmets gränser...

*Läs gärna hennes bok Purity and Danger: An Analysis of Concepts of Pollution and Taboo för mer om människans förhållande till smuts, exempelvis genom religiösa föreskrifter om renhet.

Kommentarer

Eva Maria sa…
Jag tycker att du kan kräva att de går ut med sina sopor direkt. Det måste vara av ren lathet som de ställer dem där och inte orkar gå ut med dem. Vi bor i en skog och där går inte att ställa soporna utanför dörren... då kommer räven och vill krafsa i dem. Alternativt kan du krafsa lite själv i dem (med handskar :-)och skylla på en katt eller nåt... men lappen som du föreslår är bra också!
cat sa…
Har en granne som gör likadant, men den familjen stör på så många sätt att jag snart inte orkar konfrontera dem om soporna också. Men självklart är trapphuset ingen förlängning av det egna hemmet.
När grannen förvarade sin grill och sina skor utanför dörren bad jag bovärden säga till.
Matilda sa…
Eva Maria >> Jo det borde nog gå att vända sig till styrelsen och be dem gå ut med något informationsblad...
Tyvärr har rävarna nog lite svårt att komma in i vårt trapphus ;)

Cat >> Grill känns ju absolut inte okej! Snacka om brandrisk!
Fy, vad äckligt. Soplukt är ju inte den trevligaste lukten som finns. Jag hade nog kanske hört av mig till bovärden och bett dem gå ut med ett litet infoblad. De skickar säkert ändå ut nåt sånt? Då slipper du konfrontera dem plus att det förhoppningsvis slutar då. Fast lappen var en bra idé. Jag hade skämts ihjäl om jag var i grannenes position och hittade en lapp istället för mina sopor :)