Harar och löpning

Jag har funderat på det här med harar i långdistanslopp. Nu är jag inte så insatt i sport, men det tycks som att haren håller tempot på en viss nivå ett flertal varv på arenan och sedan försvinner bort från antingen banan eller åtminstone täten. Är det något man gör frivilligt, ställer upp som hare alltså? De måste ju vara ganska bra löpare, så tävlar de i vanliga fall i kortare distanser eller är de upptränade enbart för att vara harar? Eller turas de som inte brukar vara med om medaljstriden om att vara hare? Typ - den som drar kortaste stickan får vara hare i den här tävlingen?

Kommentarer

Ewa sa…
Jag läste om detta för något år sedan och som jag kommer ihåg det är det en löpare som får betalt för att ställa upp som hare. Arrangörerna vill nämligen att tempot ska hållas uppe så att det blir ett spännande och bra lopp och kanske t.o.m. chans på rekordtider. Annars finns det risk för att alla löpare springer taktiskt och maskar för att behålla krafter i början av loppet för att sedan kunna springa om de andra på slutet. Att dra är dessutom tyngst, så det är ingenting man gärna vill göra. Haren är normalt en god löpare som ligger strax under den elit som springer loppet.
Matilda sa…
Ewa >> Bra att du har koll, tackar för informationen!
Hoppas att dina löprundor går bra (med eller utan harar)
Hanna sa…
Jag vet att Maria Akraka jobbade som hare. Det är svårt eftersom de har fått en hastighet att hålla och som de därmed måste veta hur den "känns". Något för perfektionister?
Matilda sa…
Hanna >> Att bli den perfekta haren? Varför får jag en känsla av att ett frö är sått hos dig? ;)