Matpyramider, tallriksmodeller och köttkonsumtion

"Ät efter matpyramidens idé.
Allt från basen varje dag. Mer från mitten än från toppen."
Gustavsberg för KF:s provkök
Jag hittade den är tallriken på en loppis i somras. Det är KF:s matpyramid med basvaror som bröd, potatis och mejeriprodukter i botten som man ska äta allting av varje dag. Mittenskiktet är störst och innehåller frukt och grönsaker (och något som ser ut som bönor) och högst upp i den minsta sektionen kommer kött, fisk och ägg.

Färgglad och vegetarisk matpyramid.
Rivna morötter, biffar på gröna ärtor (jag erkänner, de är halvfabrikat)
och spagetti på svarta bönor (pastan tappar lite färg när den kokas).
Matpyramiden är kanske lika ute som kostcirkeln och tallriksmodellen men proportionerna är intressanta. Tallriksmodellen förespråkar tredjedelar av protein, kolhydrater och grönsaker. Dock tänker nog de flesta automatiskt på kött för den första delen även om balgväxter räknas in också. Det intressanta med matpyramiden är dock att den - åtminstone på tallriken här bredvid - uttryckligen säger att det vi ska äta minst av är kött. 

Jag undrar om det är möjligt att sätta tallriksmodellen i relation till den ökade konsumtionen av kött de senaste decennierna? Inte enbart förstås, jag inser att även ekonomi och trender spelar in. Oavsett vilken inställning till animaliska produkter man har så har det nog varit svårt att missa debatten och de vetenskapliga kalkylerna som argumenterar att vegetabiliska livsmedel släpper ut betydligt mindre CO2. Lite förenklat kan man säga att grönsaker är snällare mot klimatet än biff. Sedan finns det förstås olika skalor och olika tolkningar kring detta.

Jag är ingen expert, men skulle inte matpyramiden kunna ses som något mer miljövänlig? Eller finns det andra piffiga kostrådsillustrationer som täcker in miljö och klimat på ett bra sätt?

Kommentarer

cat sa…
Snygg tallrik i varje fall :-)
Tillhör dem som inte äter rött kött.
Matilda sa…
Cat >> Tackar :)
Utgår du från någon kostcirkel eller annan modell när du komponerar din middag?
Det verkar som att de förr i tiden hade mer koll på vad som är bra att äta faktiskt. Även om det säkert var livsmedelsverket som gick ut med de rekommendationerna och livsmedelsverkets rekommendationer ger jag inte mycket för. Men miljömässigt sett tror jag på pyramiden. Fast jag skulle nog minska den översta lite till. Eller byta ut köttet mot protein bara.

För övrigt en tjusig tallrik du har hittat :)

Och vad är spagetti gjord av svarta bönor? Har jag aldrig sett. Är det gott och vad smakar det?
Matilda sa…
Linda >> Jag tror det var KF som lanserade matcirkeln. Livsmedelsverket verkar mer ha stått för kostcirkeln och tallriksmodellen. Men jag reserverar mig för feltolkningar från min sida.

Spagettin kan köpas i hälsokostaffärer och i eko-butiker. Det var helt okej i smaken, kan inte riktigt säga att jag minns att det smakade på ett särskilt sätt. Hade en konsistens som påminner nog mer om färsk pasta än torkad spagetti. Finns två andra varianter också. Eko är de också!
Anna sa…
Vilken snygg tallrik!!!

// Anna