Mora

Dalarna och dess historia och kultur har ofta fått representera Sverige i internationella sammanhang. I Mora tycks man verkligen rida på denna våg i turistsyfte. Mora kan egentligen sammanfattas med tre saker: dalahästar, Gustav Vasa och Anders Zorn.
Världens största dalahäst vid Siljan. 
Gustav Eriksson - senare känd som Gustav Vasa - möter besökarna stående på en kulle. Staty formgiven av Anders Zorn.
Vasaloppsmålet. Huruvida Gustav verkligen åkte skidor till Mora och blev gömd av en bondmora är  - som jag tidigare bloggat om - omdebatterat.
Sankt Mikael och draken framför Mora kyrka.
Zorns gammelgård. Anders Zorn samlade ihop de här husen och skapade ett litet mini-Skansen kan man säga. Dessvärre hann jag inte besöka byggnaderna för öppettiderna krockade med andra aktiviteter. En annan gång kanske...
Zorn-gården. Likt Carl Larsson har även Anders Zorn byggt om och lagt personlig prägel på sitt hus. Och precis som Carl hade Karin så hade Anders sin Emma. Fruarna tycks ha haft väldigt stort inflytande och varit starka personligheter. Paret Zorn ämnade att göra huset till ett museum och det var Emma som förberedde detta då hon överlevde maken. Kul kuriosa är att det finns ett väldigt tidigt kylskåp i köket och att Zorn räddade kyrkans gamla kyrkbänkspaneler när dessa kastades ut och återvände dessa genom att bygga in dem i väggen. 

Kommentarer

Hanna sa…
Dalarna är ändå härligt. Extremt stereotypt också :) Jag gillar alla vattenfall de har också.
Matilda sa…
Hanna >> Vattenfall? Jag såg nog inte ett enda. Antar du menar mot fjällen till...