Skillnad på naprapat och kiropraktor

Är det någon som kan ge en pedagogisk förklaring till vad som skiljer sig mellan de två yrkena kiropraktor och naprapat? Båda tycks syssla med ryggen. En kollega sa att den ena "knäcker" mjukare än den andra, vilket inte gjorde det klarare för mig. De knäcker rätt ben och kotor, men vad mer? Men jag förmodar att de specialiserar sig på olika problem och arbetar lite olika. Men hur?

Kommentarer

Ewa sa…
Ingen aning. Har också funderat över det där förut.
informationssökande mamman sa…
Kiropraktor:
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Kiropraktik/

Naprapat:
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Naprapati/

1177 verkar också ha dålig koll.
Matilda sa…
Ewa >> Det tycks råda allmän förvirring kring detta.

Mamma >> "Kiropraktorer använder ofta olika slags metoder för att få muskler och leder att fungera som vanligt igen."
"Naprapater använder ofta olika slags metoder för att få muskler och leder att fungera som vanligt igen."
Alltså, det känns lite "copy-paste" här...
Den stora skillnaden som jag kunde se var att man hade en extra bild för att illustrera en naprapat som drog i benen. Jag tror jag behöver en enkel jämförelsetabell för att se likheter och skillnader tydligare.
Men tack ändå!
Som jag har förstått det så knäcker en kiropraktor i benen och leder för att få dem på rätt plats och så medan en naprapat använder mjukare metoder och inte knäcker så hårt. De masserar, använder puls-el och drar lite. Inte för att det blir klarare kanske ser jag när jag skriver. Men en kiropraktor är nog mer hårdhänt för att få till det än en naprapat.
Matilda sa…
Linda >> Ok, det ger ju lite mer klarhet. Men varför är man mer hårdhänt?
Jag tror att det är så att de drar och sliter mer i kroppen för att liksom knäcka den på plats, därav blir de mer hårdhänta. Jag var hos en naprapat ett par gånger när jag hade ryggsmärta och han mer kände försiktigt och sen gav mig el"stötar" för att få det bra.