Sverigeleden

Lite här och var i landet påträffas gröna skyltar för cyklister. Den så kallade Sverigeleden. Jag började fundera på den när jag cyklade mellan Orsa och Mora och försökte följa Siljansleden. Efter girat fel ett antal gånger började jag ana ett mönster: ser du ingen skylt fortsätt rakt fram på den väg som verkar vara huvudleden.

Sverigeleden känns som en svensk institution. Den finns överallt (nåja, nästan) och är en naturlig del av cykelvägars skyltningar att man knappt funderar på den. Kanske är det för att jag läst en del etnologikurser som det börjar ringa alarmklockor när något tyst och självklart håller på att passera mig förbi som en självklarhet. Ett antal frågor väcks och numera kan de flesta besvaras med lite tangenttryck i en sökmotor.

Det visar sig att Sverigeleden är drygt 9500 kilometer  (leder i Finland och Norgen inkluderade) lång med drygt 15000 skyltar uppsatta. Troligen skulle det ta några månader att cykla hela. Det finns tydligen 25 stämpelstationer uppsatta runt om i landet så man kan fylla ett pass med dessa. Jag hade en föreställning att cykelvägen gick som en serpentin genom hela landet, men i själva verket är det en huvudled mellan Helsingborg och Karesuando. Den senare orten hade jag aldrig tidigare hört talas om, men det är visst den nordligaste tätorten i Sverige med sina dryga 300 invånare. Förutom denna huvudled finns det förgreningar. Med undantag av Gotland verkar man kunna cykla i alla landskap.

Efter denna kunskapsinhämtning undrar jag dock fortfarande om det finns folk som faktiskt cyklar hela? Finns det en typisk Sverigeleds-kultur med ritualer, populära övernattningsställen och en särskild social gemenskap?

Har någon av er cyklat Sverigeleden och kanske samlat stämplar i cykelpasset? Om man ska planera en cykelsemester med sightseeing, hur många timmars cykling per dag bör man max räkna på?

Kommentarer

Ewa sa…
Tack för info. Har ibland funderat på Sverigeleden när jag sett skyltarna, men nu fick jag verkligen lust att bara cykla hela skiten! Stämplar liksom. Det är ju som ett analogt turf! Lägger den på min bucket list!
Matilda sa…
Ewa >> Och tänk så mycket du kan turfa samtidigt! ;)
Säg till om du vill ha sällskap när du cyklar. Är lite peppad på en kortare cykelsemester nästa år.
halvgotländska mamman sa…
Men visst kan man väl cykla på Gotland?????!!!! Menar du verkligen att leden inte inbegriper Gotland bara för man måste flyga, eller åka båt, dit?
Matilda sa…
Mamma >> Klart du kan cykla på Gotland. Men inte cykla Sverigeleden. Kanske också hör samman med traditionen av att man inte alltid varit särskilt stolt över Gotland. Har för mig att en historiker på universitetet berättade att man till och med försökt sälja ön, det var ju mest en ö med gamla ruiner och ett före detta tillhåll för f.d. sjörövare (a.k.a. Erik av Pommern)
Ewa sa…
Haha! Tänk vad roligt om vi sålt Gotland när det begav sig. Hela Sveriges lilla semesterpärla... LOL

Ska absolut höra av mig om det blir aktuellt med cykelsemester!