Den mystiska bankdosan

Nu kommer en väldigt fånig fråga vars svar inte kommer att påverka min vardag alls. Troligen. Ändå har jag i flera år grubblat över denna fråga och jag ger er tillåtelse att himla med ögonen.

Här kommer den. Håll i er.

Hur kan mina batteridrivna dosor ge rätt kod till internetbanken? Den genererar ju nya koder konstant utifrån helt otippade betalningssummor och engångskoder, hur kopplas numren ihop? Har de något inbyggt chip som kopplar upp sig mot internet och sänder krypterad information om vilken sifferkombination i datorn som behöver en specifik kod från min bankdosa?

Kommentarer

Ewa sa…
Nej, jag fattar inte heller hur det funkar. Men din dosas individuella reg.nr. finns kopplat till din profil på banken, så på något sätt måste internetbanken kunna känna av att det är korrekt kod d.v.s. genererat av just den dosan. Men ändå. Skumt.
Matilda sa…
Ewa >> Skumt var ordet...
spånande mamman sa…
Datum, klockslag, årtal, födelsår m.m. kan ju spela in. Liksom bankkonto?
Matilda sa…
Mamma >> Fast den kan ju inte i förväg veta exakt vilka summor jag ska betala räkningar för? Och med Swedbanks gamla dosa så ändrade de efter några år att inloggningen alltid började med en 9:a för att minska bedrägeririsken. Antagligen är det bra att jag inte förstår eftersom det borde visa på hög säkerhet i systemet