I valet och kvalet

Jag har nyss varit och röstat med hopp om en ljus framtid. Valet beskrivs som en "rysare" men jag tycker det har varit en tragikomisk valrörelse med apokalyptiska framtidsscenarion. Der har puttats, käbblats, twittrats och skyllts på varandra. Klimatfrågorna kokas ner till miljöbilar och kärnkraftsfrågan när vi precis haft storbrand och stora översvämningar. Istället för att samarbeta, som vi lär oss i vardagslivet är ett bra ideal, ställs politikerna upp i två block som krigar mot varandra i en "valstrid". Och ett främlingsfientligt parti går framåt när allt fler i krigsdrabbade områden behöver skydd och hjälp. Jag vägrar att tro att 10% av svenska (röstberättigade) folket är rasister, utan vill tro att det finns många människor som inte känner sig hörda eller sedda av politikerna och därför tilltalas av en retorik som lovar radikal förändring.

Vissa dagar känns framtiden hopplös och tragediartad. Men att vi har förmånen att vart fjärde år rösta ger i alla fall en viss tro på att vi tillsammans kan styra politiken mot en hoppfull framtid. Vi kommer nog aldrig uppnå ett utopiskt fredligt och miljövänligt samhälle, men om vi inte strävar ditåt så är det svårt att göra världen bättre.

Hur du än röstar så är du med och formar framtiden. Du kanske vill se världen eller riksdagen blå, röd, grön, rosa eller brun. Vi kanske inte delar världsuppfattning, men jag hoppas åtminstone att du är med och målar den politiska regnbågen idag.

Update: För att tydliggöra: jag tar starkt avstånd från främlingsfientliga partier men respekterar den demokratiska möjligheten att rösta som man vill. Att gå och rösta är viktigt och det är endast det jag uppmuntrar till.

Kommentarer

Jag håller med dig om det främligsfielntliga. Jag tror att det blivit ett missnöjesparti av folk som helt enkelt är missnöjda med hur det blivit och då blir det istället fel. Synd.

Jag tycker att utgången av valet är lite spännande faktiskt. Jag menar att S kanske samarbetar över gränserna och inte med V. Jag är inte så insatt i den svenska politiken längre, men jag trodde S och V var lite BFF's eller nåt. Ja, det ska bli kul att se hur det slutar.
Matilda sa…
Linda >> Nja, jag har mer en känsla av att V är den kompis S leker med när S behöver någon att agera publik och gilla deras idéer. Så länge de inte har för stark egen vilja... Du vet lite som det var i skolan, det fanns alltid de som fick vara med lite på nåder, när de kunde vara lojal hejaklack och vara tacksamma att de fick vara med och leka överhuvudtaget.