Lördagsunderhållning och tv-nostalgi

Jag minns en hel del märkliga underhållningsprogram från 1990-talet som familjen bänkade sig framför varje helg. Ni vet Söndagsöppet, Det kommer mera*, 7-9, 24 Karat, Rena Rama Sanningen... En blandning av tävling och nöje med nya gäster varje vecka och som rullade några säsonger med programledare som Pontus Gårdinger, Martin Timell, Kattis Ahlström, Harald Treutiger och en hel del (män) till. Det är lite nostalgiskt på något vis. I min familj var det liksom SVT som gällde, inte TV4 och deras Bingolotto och Fångarna på fortet. De programmen såg jag dock med fascination när jag hälsade på hos vänner och förstod aldrig varför vi inte köpte lotter hemma eller tittade på en skrikande "skynda skynda"-Gunde Svan.

Nåväl, jag minns även några program som endast gick en väldigt kort säsong och sedan försvann ut ur TV-historien och som jag nästan trott var ett förvrängt minne. Jag tänker specifikt på två stycken: Moder Svea och Sverige - Sovjet. Det första programmet vill jag minnas leddes av Carin Hjulström Livh och komikern Thomas Pettersson. Det var familjer - alternativt barn - som tävlade i semi-digitala tv-spel i en studio uppbygd som en "medeltida" studiomiljö. Och så sjöng Lena PH ledmotivet. Allt detta bekräftas av en Wikipedia-sida och följande YouTube-klipp. Den historiska korrektheten var sannolikt underordnat underhållningsvärdet. Utifrån dagens perspektiv så är klippet och filmen ganska politiskt laddat (vilket märks i kommentarerna) och det är nog tveksamt ifall den här sången hade gått an i public service anno 2014:

Det senare programmet går numera att hitta på SVT:s Öppet Arkiv. Det enda jag mindes var programledaren Anders Lundin och en massa fotomodeller som representerade landskap. Inget annat. I efterhand har det här känts som ett ganska konstigt koncept utifrån nutida genusföreställningar. Jag var tvungen att titta lite grann, bara för att se vad det handlade om. Att de presenterar kvinnorna som "tjugofem förtjusande landskapsfröknar" cementerar lite fördomarna jag fått i efterhand. Ska jag vara ärlig så fann jag inte det särskilt intressant nog att se hela det program som jag för 18 år sedan tydligen tyckte var värt att titta på.

Det visar lite att det man nostalgiskt minns inte alltid är värt att återuppleva. Men jag har en känsla att Öppet arkiv ändå snart kommer att låta mig återuppleva alla ovan nämnda program, om jag så skulle vilja. Innerst inne hoppas jag att det inte blir en re-make av någon av de två programmen.

Minns du något program från förr du skulle - eller inte skulle - vilja se i repris?

*Jag har ett starkt minne av ett program (om det inte var Det kommer mera så var det 7-9) där kapellmästaren blir hes och och skickas iväg av till sjukhuset med en kameraman och att de plockar upp en fimp ur kapellmästarens hals.

Kommentarer

den minnesvärda mamman sa…
En hel del av de programmen måste du sett hos dina vänner, fler program än du tror. Pontus Gårdinger ingick inte i det som visades. Inte heller Anders och landskapsflickorna. Däremot minns jag att du var ganska sur över att vi inte tittade på Robinson. Men det såg du säkert också hos vänner. Ack ja, att försöka vara en god förälder är aldrig rätt, det blir bara fel. Fast jag måste säga att du fått rätt god smak med åren ändå! ;-)
Matilda sa…
Mamma >> Hmm jag är tveksam. Jag tror vi såg de flesta hemma. Måhända att våra principer och världssyn förändrats något på 20 år?
Första säsongen av Robinson såg vi visst. Eller några avsnitt åtminstone. Det är jag bergsäker på.
cat sa…
Då skulle du varit med tio år tidigare då vi bänkade oss framför t ex Nöjesmassakern, Razzel och Gäster med gester.
Nu blev jag nog ändå lite nostalgisk ;-)
Matilda sa…
Cat >> Gäster med gester minns jag! Nöjesmassakern har jag hört talas om men inte Razzel. Var det bättre eller värre än 90-talet?
Ewa sa…
Det där med att bänka sig framför TV:n... Det gör man inte längre, va? Eller är det det som är fredagsmys - käka tacos och kolla på Idol (eller vad de nu visar) hela familjen. Jag ska ju verkligen inte uttala mig. Har inte ens en TV. Men kanske snart! :)
Matilda sa…
Ewa >> Jag har inte haft tv sedan jag flyttade hemifrån och umgås sällan i så kallade "normala familjekonstellationer" så jag kan inte svara på ifall folk bänkar sig framför tvn. Tänker mig att numera sitter man med varsin tv alternativt paddor och mobiltelefoner och glor på olika saker.