Sångtextanalys del IX: Ooa hela natten

När jag skulle leta fram texten till just denna låt insåg jag den inte heter Hoa hela natten, utan inleds med verbet "ooa". Detta ord finns inte med i SAOL men vi kan nog anta att det beskriver en person som ljudligt låter "oooooo". Originallåten spelades in av Attack, en grupp som bildades på 1980-talet och om jag ska vara ärlig inte kan förknippa med någon annan sång jag hört.

Nåväl, just den här låten spelas relativt ofta, det är lite av en partydänga. Refrängen repeteras om och om och om igen och är glad och lätt att lära sig. Sist jag hörde den så hajade jag dock till på sångtexten i en av verserna. Jag har väl alltid tänkt att låten handlar om någon förälskad och glad typ som går runt och väsnas på stan för att få uppmärksamhet från en person den håller kär. Tydligen ska detta ooande vara lite kusligt för de sjunger glatt att hen ska "skrämma slag på halva stan".

Vers 1:
"Fick en stöt genom kroppen
Fick en knäpp upp i knoppen
Klöste repor i bordet, när du gick förbi
Följde efter förtrollad
- Det é vad du gör
Knockad tiltad och nollad
- Det é vad du é
Hör du ugglor i mossen, ja då é jag där"

Det är rätt mycket nonsensspråk och slang men man kan lista ut att personen som sjunger (i detta fallet är det en kvinnlig frontsångare i Attack) blir helt tokig i en person som passerar. Hon följer efter och försöker pocka på uppmärksamhet med den märkliga metoden att ooa. Vers två signalerar att hon har blivit en stalker:

"Sitter stadigt på grenen
Bundit fast båda benen
Jag får svindel och dånar, du syns bak gardin
Klättrar in på balkongen
- Det é vad du gör
Håll mig fast, håll mig fången
- Det é vad du vill
Men du ryggar tillbaks, ser helt skräckslagen ut"

Det är rätt många lagbrott här. Stalking och olaga intrång eller möjligen inbrott. Bli hållen fången skulle hon kanske få bli, fast inte av lägenhetsinnehavaren Jag skulle misstänka att personen hade fått genomgå en mindre sinnesundersökning ifall polisen haffat henne. Det känns inte helt normalt att a) gå runt och ooa. b) surra fast sig på en trädgren. c) klättra in på en främlings balkong. Men så gör folk ganska mycket för att få uppmärksamhet. Tredje versen är en blandning av uppmärksamhetsbehov och besatthet som slutar med ett typiskt rim:

"Vill du till Peru
Ja då sticker vi nu"

Ett litet råd - jag tror inte att ooande, förföljelse och balkongklättring ger rätt sorts uppmärksamhet. 

Kommentarer

Haha, herregud! Jag har aldrig lyssnat på texten. Jag gillar taggen juridik också :)
Ewa sa…
Holy s**t! Hade ingen aning att det var det de sjöng! Lite obehagligt i en sån glad dänga...