Att dela luft

Apropå det här förslaget om rökning på uteserveringar. Det fick mig att tänka på de här skyltarna jag såg på University of Wollongong.
"Share the air" - skyltar mitt på campus (utomhus) som berättade att det var en rökfri zon.
Personligen tycker jag att det är en bra idé att förbjuda rökning på de ställen många människor uppehåller sig på. Rökare kan väl förpesta luften någon annanstans så jag slipper inhalera dålig luft. Jag skulle gärna gå så långt som att skapa snus-fria zoner (inomhus) men jag misstänker att några av mina bekanta hade sagt upp vänskapen om jag sa det offentligt.

Om man bortser från fimpar, vilken miljöpåverkan har cigaretter? Jag tänker själva röken? Kan den ha någon påverkan för typ blommor eller luftpartiklar? Är det i princip som när man tänker en brasa eller ett stearinljus? Fast de har ju någon påverkan, tänker jag. Eller?

Kommentarer

Hanna sa…
Debatten är ju lite lustig. Rökarna ser sin rättighet till rökning som större än andras rättighet till rökfri luft. Röken stannar i luften längre än en tror, även om den inte syns. Och visst, trafiken tar livet av många också (jämfört med passiv rökning), men det finns liksom inget positivt med rökning. Tvärtom.
cat sa…
Jag skulle helst se att rökare förbjöds att röka på andra ställen än rökrutor låååååångt från alla andra. Avskyr att utsättas för deras vidriga gift. (rökte i min ungdom och är som f d rökare nu helt emot).
Nästan varenda morgon när jag promenerar iväg för att åka till jobbet, så stöter jag på en rökare som förpestar min morgonluft ännu mer än den redan är.
Jo i början av oktober var det fullt med blommor och insekter i trädgårdarna runt där jag bor :-)
Matilda sa…
Hanna >> Exakt. Logiken verkar märklig.

Cat >> haha, ja så låååångt bort som möjligt ;)