Miljövänliga tandborstar

När man tänker efter är det riktigt skrämmande hur det finns plast i så mycket i vår vardag. I allt från tandborstar och diskborstar, till toalettringar, tangentbord, glasspaket och emballage till varenda liten pryl man inhandlar. För några månader sedan tog jag tag i det här med tandborstar. Det känns ju lite konstigt egentligen att stoppa in en klump plast i munnen två gånger om dagen, särskilt när man tänker på att plast är en oljeprodukt.

Första tandborsten jag testade passade inte min mun. Några behöver hårda tandborstar, andra mjuka. Jag har testat många plasttandborstar innan jag hittade den som passade mig bäst. Samma gäller med de i trä. Den första jag testade var inte så bra för att rengöra mina tänder och jag var lite på vippen att gå tillbaka till plast. Men så upptäckte jag att det finns fler varianter och gjorde ett nytt försök. På bilden nedan ser ni de två jag testat, men eftersom jag inte vill framställa det här inlägget som reklam så kommer jag säga vilken jag gillar bäst. Era tandborstningsbehov är säkert annorlunda mina. Det jag kan säga är att stråna skiljer sig åt (den ena har tunnare strån) och även släthetskänslan av träet i munnen. Också storleken på huvudet skiljer sig åt.

Bambutandborsen och Ekotandborsten.
De ska tydligen vara nedbrytbara, man ska kunna lägga dem i komposten. Jag förmodar dock att kommunens avfallshantering inte vill ha dem i matavfallspåsen. Dock tänker jag att de troligen är bättre "sopor" än plasttandborstar.

Egentligen vet jag inte var jag vill komma med det här inlägget. Möjligen att det ibland behövs lite tålamod och vilka att testa olika varianter innan man hittar "rätt" miljöalternativ för en själv. Tandborstar eller vad det än må vara.

Har ni testat några tandborstar som inte är plast? Vad var era upplevelser?

Kommentarer

Ewa sa…
Har länge tänkt beställa trätandborstar, men använder mest eltandborste... Kanske borde ha en i trä som resetandborste iaf. Hur skulle du säga att de du testat är i hårdhetsgrad? Mjuk, mellan, hård?
Matilda sa…
Ewa >> Ja du... Jag behöver väldigt mjuka tandborstar och upplevde att den översta som kom som "mjuk" (finns även andra sorter) ganska hård. Den understa däremot är betydligt mjuk och passade mig betydligt bättre. Det beror kanske på hur hårt man borstar (jag borstar för hårt). Hoppas svaret hjälpte lite i alla fall.
Vad bra att du testat så kanske jag kan göra det med. Jag har nämligen fått för mig att de ska vara väldigt mjuka och inte alls rengöra tänderna. Och jag har inga som helst egentliga belägg för detta.
Matilda sa…
Linda >> Tänderna blir allt rena. Jag tycker inte de skiljer från vanliga tandborstar ett dyft. Det handlar nog mest bara att hitta en som passar dig och dina käkar.