Fula vykort

Random vykort.
Jag skickar en hel del vykort när jag är ute och upptäcker världen. Därför blir jag besviken när jag besöker vackra orter som i princip bara har tråkiga vykort. Bilderna kan vara av dålig kvalitet, layouten från 90-talet och motiven besynnerliga eller tagna i konstiga vinklar. När till och med mina egna foton är bättre så blir jag lite sur. I Québec City tyckte jag vykortssituationen var helt obegriplig. En fin stad men det var som att det fanns ett vykortsmonopol där alla sålde samma uppsättning urusla foton som inte gav en rättvis bild av staden.

Typiska vykort från en stad verkar oftast inkludera:
- En bild av staden från ovan.
- En bild av staden från ovan nattetid.
- En panorama bild tagen på avstånd eller från en höjd.
- 2-4 bilder sammansatta efter en viss layout som påminner om en flagga.
- Skrikig bakgrund med mindre infällda bilder.
- Motiv av hus, minnesmärken, landmärken och statyer, ofta utan pågående rörelse eller aktivitet.
- Bilder med blå sommarhimmel.
- Återkommande motiv fast i olika slags ljus (t.ex. Sydneys operahus med olikfärgade himlar).

Jag letar personligen efter bilder som fångar något fint, udda eller spännande med orten i fråga. Jag vill att adressaten ska känna sig lite inspirerad att en dag åka dit själv. Det borde ju ligga lite i en stads intresse att ha bra vykort då det skulle kunna ses som en slags marknadsföring. Det borde ju inte vara så svårt att anlita en bra fotograf. Kostnaden torde betala igen sig relativt snabbt. Eller har man köpt rättigheterna till x-antal vykort och därmed måste vänta tills man sålt av hela förrådet innan man kan beställa nya?

Kommentarer

cat sa…
Oj det var längesedan jag skickade vykort. Ett tag hade jag en lite elak lek med en kompis att vi skulle skicka det fulaste vykortet vi kunde hitta till varandra. Så jag var väldigt inställd på att faktiskt leta efter just fula vykort.
Matilda sa…
Cat >> Haha, ja men se där! Det finns alltså en marknad för fula vykort :D