Taxfree

Taxfree (tax free) har varit lite av ett mysterium för mig. Det har varit något man sett på flygplatser men i princip aldrig haft rätt att utnyttja om man åker inom EU. Jag har också sett vimplar och klistermärken vid affärer men inte tänkt på det särskilt mycket. Det är något med sprit och det är något för turister, har väl slutsatsen varit.

Men på Island började vi luska lite i det här. Båda hade begränsad resebudget och insåg att om vi skulle köpa en islandströja hade vi rätt att få tillbaka lite pengar. En så kallad 15 % rabatt för att man fick tillbaka moms/skatt. Det skulle endast innebära att fylla i lite papper och lämna in på flygplatsen. Jag tittade på en tjusig rejäl regnkappa med ekologiskt innerfoder för ca 42 000 ISK (ca 2500 SEK) och 15% är en ganska bra rabatt.

Det blev ingen regnkappa, men väl en tröja. Men det här med taxfree fick mig att fundera lite. Antagligen skulle jag kunna ha fått tillbaka en slant varje gång jag åkt till Canada och passat på att uppdatera på garderoben. Och det kanske hade varit trevligt. Men, varför ska jag som turist betala mindre än lokalbefolkningen? Visst, "skatten" på varorna gynnar inte mig personligen, men den bidrar förhoppningsvis till förbättringar för andra. Jag har tydligen varit lyckligt ovetande om det här med taxfree så länge att jag inte lidit över den "extra" kostnaden. Är taxfree egentligen bara för att locka rika turister att shoppa mer? Eller tänker jag fel?

Hur funderar ni kring taxfree? Utnyttjar ni det när ni är ute och reser?

Kommentarer

Sarah sa…
Har aldrig heller utnyttjat eller ens funderat på att utnyttja taxfree. Men när jag jobbade i butik i London var det rätt vanligt att människor kom in och skulle ha en blankett för det ändamålet. Och det känns som att det beror på hur man ser det här med skatt, om man bara tänker att man betalar skatt för att betala sin egen sjukvård och sina egna barns skolgång blir det ju fullt logiskt med taxfree...
cat sa…
Har själv aldrig utnyttjat det heller. Tyckte det jag shoppade i NY var billigt ändå. Orkade inte hålla på att fylla i papper och annat.
I övrigt reser jag mest inom EU.
Matilda sa…
Sarah >> Jo, det är ju helt utifrån vilken föreställning man har om skatter.

Cat >> Ja men precis, det är relativt billigt på den sidan atlanten att man inte tänker på det.
Hm, det här är helt nytt för mig. Jag var helt övertygad om att taxfree endast är de hemska butikerna på flygplatsen.
Matilda sa…
Linda >> Jo men precis, det är ju vad man associerar det med. Dyra souvenirer, sprit och choklad. Samma innehåll, olika förpackningar beroende på flygplats.