2:a advent - julmarknader

En julmarknad, någonstans.
Jag inser att ordet "marknad" kan väcker olika konnotationer. Några kommer säkert tänka på den hysteriska kommersen med särskilda presentkit, julrea, årets julklapp, sista-minuten-shopping, julskivor... Andra kommer att tänka på marknadsstånd med hantverk, lutfisk, lakritsremmar, glögg och stickade vantar. Båda hör till julen och båda har med kommersen att göra.

Det intressanta med den senare varianten är dock att den ofta anspelar på ett historiskt arv med marknader där människor kom från olika orter för att köpa, byta och sälja. Det är lite Kajsa Kavat-känsla över många julmarknader vars stånd och bodar ofta är av trä och väcker associationer till något robust och genuint. Jag minns julmarknaden i Lübeck för flera år sedan, den kändes så julig på ett sätt att man förstod att det här konceptet användes i första hand för att locka turister. I London hade man en tysk julmarknad på Southbank. Vad som gjorde den tysk var lite svårt att säga, men britterna vilje särskilja den från andra slags julmarknader (se exempelvis Worcesters som antog hela den gamla stadskärnan).

Den julmarknad jag besökte denna helgen var nog inte i första hand riktad åt turister. Det kändes som att hela orten hade gått man (och kvinna) ur huse för att vara där. Just att vara där, tycktes vara det viktigaste. Att ta sig fram och se vad som såldes vid stånden var inte det lättaste. Det mesta var det samma från tidigare år. Samma säljare och samma besökare återkommer alltså år efter år. Båda parter är viktiga aktörer, utan dem ingen marknad alls. 

En intressant observation är hur gränserna på olika slags marknader suddats ut. På marknaden som är ett ständigt inslag på Medeltidsveckan på Gotland såg jag för några år sedan airbrush tattoo, vilket inte kändes särskilt medeltida. På julmarknaden denna helgen kunde man köpa munkar, vilket inte känns så "juligt". Tog man bort tomtarna, pepparkakorna, granarna, julsångerna och glöggen så hade det kunnat vara en helt "vanlig" marknad. Vilket kanske indikerar på vilka element som skapar julkänslor på en marknad.

Vad är julmarknad för dig?

Kommentarer

Anonym sa…
Förr åkte vi ofta på julmarknader, det hörde till. Men jag minns också hur mysigt jag tyckte att det var och jag minns att jag vara år köpte riktigt (alltså riktigt) hemmagjort godis från en tant. En kola-klubba med choklad. Världen godaste förmodligen.
Men nu, nä nu är det mest jobbigt med folk överallt och allt känns så påklistrat och nästan "på-låtsats". De senaste åren har vi inte gått alls av den anledningen faktiskt.
Men om jag någongång skulle kunna få köpa en sådan klubba igen så hade jag blivit så glad!
cat sa…
En julmarknad ska koncentrera sig på i alla fall vintriga saker tycker jag nog. Fast jag köpte örtschampo på den julmarknad jag var på, så egentligen vet jag nog inte vad jag tycker ;-)