3:e advent - juleljus

Älgparad vid Nybrohamnen.
Så sätts i staken ytterligare ett sparat ljus. Vi tänder ljusen en efter en i advent, de ska värma den som kall och frusen är. I lågornas sken säger vi "nu, nu har vi ljus här i vårt hus, julen har kommit, hoppfallerallera." Ljusen vi tänder i advent ska värma den som kall och frusen är, men några kommer fortsätta att frysa i kylan medan vi sitter inomhus och myser. Några av oss kanske klappar syr och nästan alla har ett fasligt styr.

Älg vid Sergels torg.
Julljusen har redan lyst upp hem och orter i en månad eller mer. Trekanter och stjärnor flyter i prydliga rader och kvadrater i mörka bostadsområden. Girlanger och slingor blinkar i olika färger och olika rytmer. Lamporna kompenserar för det kompakta mörker som råder större delen av dygnet. Julen ska stråla, den ska glänsa över sjöar, stränder och vita skogar. De tusentals juleljusen ska skänka hopp och frid.
Älgfamilj vid Kulturhuset.

I Stockholm patrullerar upplysta älgar i staden. Kanske för att glädja turister. Kanske för att ge älgen lite cred som juledjur i en årstid som annars domineras av renar. Själv kan jag inte låta bli att nynna på den jaktkritiska barnsången som också "sågar" kalhyggen: "älgarna demonstrerar, älgarna har fått nog, älgarna vill ha trygghet, här i sin egen skog" (och i letandet efter låttexten av James Hollingworth inser jag att jag inte är den enda som gjort den kopplingen).

Och medan älgarna vandrar sin tysta ban, så har vi tänt ytterligare ett ljus i advent och vi låter det brinna, tills det blir ljusare igen.

Ps. Hittar ni alla sång- och diktreferenser?

Kommentarer

cat sa…
Jag gillar de där älgarna!
Matilda sa…
Cat >> Ja visst är de fräsiga!