Att samla på te

Ibland inser jag att jag gör tvärtom vad jag tror att jag faktiskt gör. Jag har en föreställning av att jag inte handlar saker impuls, att jag inte köper för att bunkra upp ett redan välfyllt förråd, att jag fokuserar på produkter som är bra för miljö och människor. Det låter ju väldigt fint, och det är väl inte  osant. Men det räcker att titta på min te-hylla för att inse att jag inte lever som jag "lär".
Burkar och påsar innehållandes väldigt många olika sorters teer. (Hemma-lagret)
För ett tag sedan började jag fasa ut tepåsar då det kändes lite onödigt med alla singelförpackningar. Med fasa ut menar jag att jag fasade ut dem från mitt hem. De flesta tepåsarna bor nu på kontoret (och de är i princip alltid ekologiska). Detta är något ironiskt då jag nog dricker mest te på jobb och inte hemma. Hemma däremot har jag en imponerande samling av olika slags teer. Grönt, rött, svart och chaipulver (antagligen inte särskilt hälsosamt med tanke på allt socker, mjölkpulver och tillsatser som finns i dem). En av favoriterna är grönt riste som Ewa introducerade mig för. Väldigt få är ekologiska. Och det är nog bara te-påsarna som är rättvisemärkta.

Åtgången är långsam. Dels för att jag inte dricker te hemma dagligen. Svart och grönt te kan jag inte dricka på kvällen till exempel, för då har jag svårt att somna, vilket gör att de får vänta till helgerna. Vidare återanvänder jag gärna telöven några gånger så länge de har styrka. Med nuvarande takt skulle jag inte behöva köpa te på några år. Ändå faller jag för Downton Abbey-julte och Lusse-te från tehuset Java, fullt medveten om att jag inte behöver mer te. Båda är riktigt goda, men ändå. Nu har jag minst 15 olika sorters te i lösvikt hemma. Visst, lite variation kan vara kul. Men det kanske räcker med 4-5 sorter?

Det är lätt att bli förförd av teers dofter. Att gå in i en tebutik kan vara riktigt farligt. Jag tror bestämt att jag 2015 måste införa köpstopp för teer. Tills jag druckit upp nuvarande förråd.

Kanske dags för ett tea party med inspiration från Alice i underlandet? Med riktiga tekannor och tekoppar. Och kanske en hasselmus som somnar. Och en hattmakare med rolig hatt? Någon som vill komma?

Kommentarer

Eva Maria sa…
Jag kommer gärna på teaparty :-) Alltså, skönt att se någon mer som har mycket te i sina skåp. Jag älskar att handla och dricka te, det är som att man köper en stund mys i affären, även om man sen inte dricker upp just det teet... Fint Downton Abbey-julte du har! Verkligen lyllo!
Ewa sa…
Det är inte så lätt att hitta ekologiska teer när man vet vad man vill ha för sort... Jag ska bli bättre på att köpa ekologiskt, men först ska jag (liksom du) dricka upp det jag har. Ser fram emot att testa din samling när jag kommer och hälsar på nångång! :)
Hanna sa…
Jag vet inte om jag har någon rolig hatt, men jag har en hög hatt som är på väg hit till mig i alla fall.

Jag tycker ändå det känns som en rimlig last att ha om den är tebaserad. Något måste en väl få hemfalla åt och te går ju trots allt åt någon gång. Och lukten är ju ljuvlig. Däremot undrar jag lite över vad lönnlöven i Oh Canada-teet egentligen består av. Fina är de, men kanske inte helt... hm... nödvändiga.
Matilda sa…
Eva Maria >> Du är välkommen in om du har vägarna förbi :)

Ewa >> Det sket sig redan idag. På Island smakade jag Numa's (ekologiska) savory tea med curry och morot (blir nästan som en soppa) och idag hittade jag fler i den serien. Var "tvungen" att köpa spenat och gräslök.... Suck!!
Du är välkommen när du vill :)

Hanna >> Säg till när du fått hatten ;)
Jo du har rätt, te går åt och tar inte samma plats som till exempel böcker eller böcker.
Det är ganska mycket i David's tea som är onödigt när man tittar på ingredienserna. Väldigt mycket socker och sötsaker.
Anonym sa…
Ja men ATT jag vill. Men jag vill också vara hattmakare. Hur gör vi då?
Matilda sa…
Haricas >> Jag kan vara den sovande hasselmusen ;)