Att tänka på refrängen

Jag har funderat det här på refränger i låtar. De två första refrängerna brukar vara ganska identiska. Den sista - och oftast den tredje - är oftast längre då den upprepas i en miljon och kan ha olika stämmor eller till och med en röst som upprepar raderna som precis sjungits (tänk Mel C i Spice Girls, det tycktes vara hennes standarduppgift).

Nu är jag inte musikproducent, allt jag vet om hur  man bygger upp en låt har jag nog lärt mig från Värsta Schlagern med Markoolio och Linda Bengtzing, men jag täääänker mig att det finns en viss schablon man utgår från när man skriver en låttext och tillhörande musik. Eller ifall det nu är så att man kanske till och med skriver musiken först och sedan tänker på refrängen (insert: artigt skratt). Men hur gör man när man spelar in andra refrängen? Den som nästan alltid låter som den första. Tar man och copy-paste:ar första omkvädet eller får artisterna sjunga in den separat?

Kommentarer

cat sa…
Funderingar jag aldrig haft. Misstänker att artisten/erna får sjunga genom hela låten flera gånger och sedan sätter producenten ihop de delar som låter bäst. Eller så måste de sjunga hela felfritt tills den sitter.
Matilda sa…
Cat >> Jag har uppenbarligen för mycket tid åt att fundera över struntsaker ;)