Definitioner av ansvar

De senaste tre månaderna tycks alla politiker från alla läger ha talat om ett ansvar. Ett ansvar som någon annan har samtidigt som man själv yrkar på ansvarsfrihet.

Jag vet inte vilken definition av ordet politikerna använder men den rimmar illa med min användning av ordet. I min värld innebär ansvarstagande att man letar lösningar och försöker samarbeta trots meningsskillnader. Och man försöker få med dem som känner sig ensamma, missförstådda eller utstötta och som lockats av populistiska krafter och få dem att känna sig delaktiga igen. För mig innebär ansvar också en förståelse för och ambitioner att hjälpa de som inte längre har ett hem och tvingats fly för att ens ha en förhoppning om en framtid. I en ansvarsfull värld tänker man på att man inte kan förstöra den enda värld vi har.

Tydligen måste jag ha drömt att ordet ansvar haft den betydelsen. Det verkar som att jag har förväxlat det med ordet ansvarslöshet. Men jag hoppas att jag snart vaknar i en värld och i ett land där politiker (och medborgare) vågar ta ansvar tillsammans och inte kastar över det på någon annan.

Kommentarer

Malinmupp sa…
Jag kan bara hålla med dig i ditt inlägg. De senaste dagarna har jag suckat och surmulet utbrustit: "Men kan de inte bara hålla sams och göra det bästa av det, det här är inte bra för landet, sluta tönta er".
Och precis som du säger, det gäller flera parter -ingen har agerat klanderfritt.
Vill bara passa på att hejja på dig förresten: Du skriver bra, kul att läsa din blogg och lägga en kommentar ibland. Hejja, hejja!
Matilda sa…
Tack Malin, det värmer :)
Ewa sa…
Jag tycker Löfven har varit mycket tålmodig i sina försök att samarbeta över blockgränsen. Att S inte vill samarbeta med SD är både fullt förståeligt och helt rätt. SD och Alliansen har drivit fram detta kaos. Nu hoppas jag bara på att folket ser SD för det rasistiska enfrågeparti de verkligen är och Alliansen för sin regeringsgirighet. (Batra har gått ut och sagt att hon hoppas på samarbete över blockgränsen till nästa val så att de kan regera i minoritet. Då passar det??!)
Hanna sa…
Jag känner mig politikmatt. Tror för övrigt att en annalkande politikerföraktvåg kommer att skölja in över landet inom kort om de inte skärper sig.
Matilda sa…
Ewa >> Jo förvisso, han har gjort försök. Jag hoppas att det här här slutet på den här blockpolitiken. Kan det vara så svårt att hitta gemensamma nämnare?

Hanna >> Matt var ordet. Det finns en stor risk för det ja, och det kan bli väldigt obehagligt...