Kravet på internationalisering

Konferensresa till Österrike.
Inom akademin förekommer ett ideal om "internationalisering". Man ska bredda sina kontaktnät, skriva på engelska, åka på konferenser, söka postdoc utomlands. Vi doktorander uppmanas att åka som gästdoktorander till universitet utomlands. "Ta chansen, vilket gyllene tillfälle!" "Bygg nätverk inför framtiden!"

Ja det är verkligen ett bra tillfälle, särskilt när det finns möjlighet att få ekonomiskt stöd för resekostnaden. Hittills har jag varit på två konferenser utomlands, i Österrike och Australien, vilket var givande. Jag känner dock lite av ett krav att jag borde åka iväg några månader på ett utbyte. Det låter ju som en helt fantastisk möjlighet och jag gillar ju att resa för att upptäcka nya platser.

Problemet är att jag inte vet vart jag skulle åka. Jag kan välja på hela världen,  över 200 länder. Men vilket universitet passar mig och min forskningsprofil? Det finns några lärosäten i USA, men jag är inte särskilt sugen att åka dit. Det finns ett intressant forskningscentra i England, men jag har bott i England i två år och vill se något nytt. Jag skulle kanske kunna åka tillbaka till universitetet i London där jag gjorde min master, men forskningsmiljön var alldeles för elitistisk och jag kände mig så felplacerad. Idealiskt vore att åka iväg sista året för att bara fokusera på att skriva. Gärna med lite värme och sol för att få ork och energi. Men jag skriver min avhandling på svenska och skulle få begränsad hjälp på det planet.

Internationaliseringen stressar mig. Det borde vara inspirerande, en möjlighet, en dröm. Men för varje doktorandkollega som åker iväg blir det bara allt mer en stressfaktor. Jag vill ju inte behöva "ångra" mig efteråt att jag inte tog den chansen. Kan inte någon bara föreslå ett bra universitet/institution/forskningscentra i ett trevligt område? 

Kommentarer

Eva Maria sa…
Jag tänker på Barcelona! Det är en underbar stad och det finns så mycket historia, kultur och nöje där. En stor stad som känns liten. Det finns även ett fint universitet på Teneriffa har jag sett, om du vill ha sol o värme. Spännande att åka iväg! Kram Eva Maria
Matilda sa…
Eva Maria >> Spanien låter spännande! Då hade jag kunnat förbättra min spanska som jag länge velat. Gäller väl bara att hitta ett universitet som har seminarier på engelska och med forskare som typ sysslar med något som är relevant för min avhandling