Bortglömda landskap

Jag var inget vidare intresserad av att lära mig landskapen i skolan (läs ett ypperligt inlägg av Småstadsfrun om detta och vikten att tycka till här). Och trots att vi spelade Sverigespelet hemma så lärde jag mig bara att sätta ut ett fåtal på kartan. Typ de i söder, norr och de två öarna. Det borde egentligen inte vara så svårt, det finns ju bara 25 stycken (siffran fick jag kolla upp). Antagligen för att jag inte kan koppla samman landskapen med något som är intressant för mig. Jag har inte den blekaste aning var Medelpad ligger eller vad för spännande ställen som finns där. Tyvärr. Jag vet inte heller vilken medlem ur kungahuset som förärats titeln hertig eller hertiginna över Medelpad*. Och då räknas jag nog ändå som hyfsat allmänbildad för min generation.

Jag kom att tänka på landskap härrom dagen. Det finns tydligen Norrbotten, Västerbotten och Österbotten (i vad som idag är Finland), de ligger där runt Bottniska viken. Men varför finns det inget Söderbotten? Därtill existerar Södermanland och Västmanland samt Östergötland och Västergötland. De senare ligger lämpligt i landsdelen Götaland Enligt väderstreckslogiken sakans därmed Norrmanland (alt. Nordmanland vilket skulle kunna inkludera alla som har Nordmans skivor), Östmanland, Södergötland och Nordgötland. Varför fick inga landskap de namnen? Det hade ju varit väldigt praktiskt, i synnerhet med götlandskapen i Götaland, då hade man jag troligen lättare kunnat placera ut dem på en karta.

Kanske kan vi ta och döpa om något landskap? Härjedalen kanske? Ytterligare ett landskap jag besitter mycket litet kunskap om. Tydligen ska det namnet betyda "den steniga åns dal" på fornvästnordiska. Vilket är jättefint, nu när jag tagit reda på det och på köpet fått veta att det både finns fornvästnordiska och fornöstordiska. Men för att vara lite mer effektiva och  byråkratiska, vad sägs om Nordmanland?

Högaktningsfullt
Eder Matilda, hertiginna av Nordmanland

*Det verkar som att denna post är för tillfället vakant. Det är nog bara att skicka in en ansökan!

Kommentarer

cat sa…
Mina geografikunskaper är också högst begränsade. Beror på stort ointresse från min sida. Fast Härjedalen vill jag inte döpa om. Det är ett vackert namn tycker jag :-)
Ewa sa…
Från början fanns bara Västerbotten och Österbotten. Väster respektive öster om Bottenviken gissar jag. När Västerbotten senare skulle delas (av någon anledning - tror att det ansågs för stort, kanske hade något med kyrkans stift att göra också) så blev den norra delen Norrbotten. Norrbotten hade inte officiell landskapsstatus från början. Om det har det nu är jag osäker på och jag orkar inte kolla upp det. :)
Matilda sa…
Cat >> Instämmer, det är för fint. Vad sägs om Dalsland? Det är förvirrande likt Dalarna till namnet.

Ewa >> Tack Ewa, jag litar på dig :)
Hanna sa…
För att virra till saker lite extra är Västerbotten och Norrbotten både ett landskap och ett län. När de presenterar vädret på Västerbottensnytt växlar de mellan de två. Ibland hänvisar de till länet och ibland till landskapet. Ibland förtydligar de också vilket av dessa de menar. Människor har nämligen ibland lite argt hört av sig och undrat varför de aldrig pratar om Lappland. Men då är det för att de har pratat om Västerbottens län, och inte landskap. Hepp.

Jag är inte en robot.
Matilda sa…
Hanna >> Ja det är ytterligare ett mysterium! Varför gör man skillnad på län och landskap!? I Turf är allt utifrån län, mycket förvirrande eftersom en ort kan befinna sig i ett landskap men tillhöra ett helt annat geografiskt län. Vem ritade de politiska kartorna?
Unknown sa…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa…
Frågan om ordet botten togs upp i radioprogrammet Språket idag. Botten betyder här längst in och syftar på Östersjöns nordligaste vik, Norrbotten. Utifrån namnet Norrbotten bildades Västerbotten, Österbotten och Söderbotten. Bottenviken är alltså ett tårta på tårta namn. Både botten och vik syftar på vik. Söderbotten försvann senare som namn.
Unknown sa…
I dagens radioprogram Språket togs betydelsen av ordet botten upp. Botten betyder här längst in.

Norrbotten var den nordligaste viken av Östersjön. Först senare började man benämna den nordliga delen av Östersjön Bottenviken, vilket ett namn där både botten och viken betyder samma sak.

Utifrån Norrbotten namnsatte man Söderbotten, Västerbotten och Österbotten. Söderbotten används inte längre.

Norrbotten ingick tidigare i de två landskapen Västerbotten och Lappland.
Matilda sa…
Sara >> Intressant! Tack för informationen :)
Matsini sa…
Som huserande i det sydligaste svenska länet och lägsta sociala skiktet, tycker jag mycket är just, 'botten'!
'Längst in i viken...'/botten. Bra Sara!
'Längst ut på udden...'/toppen? ...en öppen fråga :-)
Matilda sa…
Matsini >> Haha, ja varför finns det inga toppen-lanskap? ;) Du föreslår alltså ett namnbyte av Skåne län till Skåne-toppen? Eller Sydtoppen?