Hemma-hos-special

Vi smyger in i lägenheten tillhörande en av bloggvärldens största detektiver. Eller snarare en av många privatdetektiver som kontinuerligt skriver om vardagliga mysterier. Vi hoppas på att få en skymt av denna mystiska Matilda som endast lämnat fragmentariska digitala spår och ledtrådar de senaste åtta åren. Ingen syns till. I bakgrunden hörs skivan Cannibals with cuttlery med det brittiska bandet To Kill A King.
A murder for dinner?
Vi börjar i köket, ty vi har sett ett tydligt mat-tema i bloggen. Bordet är det dukat för fyra, vilket är något märkligt då vi fått intrycket att hon bor själv och inte har barn. Men vi har ju läst och sett på TV att de duktigaste detektiverna alltid samlar ihop de misstänkta för att ett mysterium ska få sin rafflande upplösning. Kanske är det en mördare som ska avslöjas vid middagsbordet?

Det mesta på bordet är fyndat på loppisar. Tallrikarna har motiv av fåglar, tåg, slottet Balmoral och en historisk bild av Boston. Vi blir inget klokare. På väggen hänger en tavla med en känguru och andra australiensiska djur. Vi studerar trycket närmre. Är det inte en inramad diskhandduk?

Givetvis kan vi inte låta bli att glänta på kylskåpsdörren. Vad äter denna bloggerska mån tro? Vi finner mejeriprodukter, ägg, tofu, rotfrukter, äpplen, färsk pasta, ost inlindat i Bee's Wrap, en öppen flaska glögg, sweet chili-sås... en del ekologiskt. Kyl och frys är av äldre modell och borde nog bytas ut för att dra ner på el-konsumtionen.

Matildas signum - detektivhalsbandet.
Vi tassar vidare till klädkammaren. Det är lite av en besvikelse, det är ingen färgstark person, mycket är enfärgat och alldagligt. Men så kommer vi på att en detektiv måste kunna smälta in i mängden och inte sticka ut och vi förlåter genast hennes till synes brist på klädintresse. Vi noterar dock att på klänningsfronten är hon förberedd för de mest oväntade fallen: matchande klänning och kavaj för infiltration på kontor och i styrelser, en glittrig festblåsa och en 70-talsklänning som kan komma väl till pass om hon ombedes åka tillbaka i tiden. Då ingen detektiv synes till passar vi på att ta fotavtrycket av ett par stövlar, man vet aldrig när detta kan komma till nytta. Storlek 39 noterar vi på sulan.Stilmedveten? Nej, men däremot en klänning för varje tillfälle (förutom Nobelfesten).
De flesta kända detektiverna bär hatt. På hatthyllan finner vi denna kreation.
Deckare och tennsoldater.
I biblioteket - vad icke-detektiver kallar vardagsrum - studerar vi noga bokhyllorna. Vi finner åtminstone två böcker av Sir Conan Doyle samt titlar av deckardrottningen Agatha Christie. De brittiska influenserna i detta hem är svåra missa. Vår teori är att bloggerskan blev anglofierad under sina två år i Storbritannien. Sekretären är uppfälld och det ligger ett påbörjat brev till Sherlock Holmes författat i skrivstil med reservoarpenna. I ett skåp finner vi spelen Cluedo, Personality och Deckarspelet. Har denna kvinna inget liv? Kretsar allt kring mysterier och deckargåtor?
I sekretären ligger ett påbörjat beundrarbrev.
Vi förbryllas över porträttet av Richard III. Han som sägs ha spärrat in, och senare dödat, sina brorsöner i Tower of London så att han själv kunde bli kung. Dock har vi hört att det inte nödvändigtvis var Richard som låg bakom detta fasansfulla dåd och att han blivit ganska misskrediterad av familjen Tudor som tog makten efter honom samt av den där Shakespeare. Och det är ju inte varje kändis som hittas nedgrävd under en parkeringsplats i Leicester.

När vi lyfter på en gardin finner vi en liten planta i en kaffekopp. Det är ytterst få växter i lägenheten och vi misstänker starkt att Matilda inte har gröna fingrar. Här ligger också en teatermask och natursouvenirer från stränderna utanför Zadar, Adelaide och Whitley Bay.

Mot balkongen hänger tjocka röda sammetsgardiner. Soffan är stor och det är lätt att föreställa sig att det är här hon sitter och författar många av de mysterier som hamnar på bloggen. Kuddarna känns lite indiska och det verkar som att det en gång påbörjades ett "orientaliskt" tema men som inte riktigt roddes i hamn. I ett hörn står en back med LP-skivor. Vi bläddrar igenom och blir inte alls kloka då vi finner allt möjligt. Klassiskt, 60-tal, Pippi Långstrump, ABBA, the Beatles, Magnus och Brasse, arabiskt... En stor fråga förföljer oss in till sista rummet: vem var the Coconuts?

Sovrummet utmärker sig med en fondtapet med lejon som står vid ett träd. På en byrå står ett antal fotografier på släktingar uppställda. Hela lägenheten är en blandning av gammalt och nytt. Det brittiska är ett genomgående tema. Tyvärr hittar vi inga kistor med lik i.
Tapeten i sovrummet identifierar vi som Sandbergs Leopold.
Vi dröjer oss kvar i lägenheten ett bra tag, men ingen detektiv kommer. Vi släcker stearinljusen som tycks ha tänts precis innan vi klev in, och lämnar lyan. När vi efteråt försöker summera våra intryck och skapar en gärningsmannaprofil - förlåt: fördomsprofil - konstaterar vi att denna bloggerska måste vara lite av en excentrisk anglofil vars inredningsstil har starka drag av historia och loppisar. Något gnager dock, troligen faktumet att lägenhetsbyggnaden är 100 år för ung för att uppnå rätt 221B Baker Street-känsla.

Den som känner för en blogg-utmaning: jag utmanar dig att göra ett hemma-hos-dig-reportage ur en utomståendes betraktares synvinkel. 

Kommentarer

cat sa…
Tyvärr vågar jag inte haka på utmaningen eftersom den konstanta röran i mitt hem inte är speciellt fotogenisk.
Malinmupp sa…
Pedanten i mig är nyfiken på hur i hela friden den utomstående betraktaren vet var snäckorna kommer ifrån. Akta dig, du kan ha en stalker!
Älskar hatten, hoppas att den används flitigt.
Matilda sa…
Cat >> Röra är det normala, det vardagliga och därför borde det vara helt okej att fotografera. Förstår egentligen inte varför alla inrednings-magasin och hemma-hos-special är så pedantiskt rena. Ska jag vara ärlig så flyttade jag mest runt röran för att få fria zoner att fotografera på ;)

Malinmapp >> Definitivt en stalker som läst den här bloggen länge. Kanske det här inlägget: http://mystiskt.blogspot.se/2012/01/veckans-foremal-10-snacka.html
Hatten är väldigt nyligen inköpt, men jag planerar att använda den mycket. (så fort vädret tillåter...)