Önskemysterium: Spansk skyltförvirring

Mystisk fontänskylt i Barcelona. Foto: Eva Maria.
Det kom ett mail med ett önskemysterium från Eva Maria på bloggen Rensa ut. Hon har varit i Barcelona och hittat en besynnerlig skylt vid några fontäner:

"Jag vet att du är bra på det här med skyltar så kanske du kan bringa klarhet i den här?

Vi passerade den varje kväll på vår "paseo" (den fina kvällspromenaden!). Skylten finns vid De magiska fontänerna vid foten av berget Montjuic. Den innehåller fyra varningar, eller om det är en blandning av varningar och upplysningar. Vi stannade varje kväll och funderade över vad vi fick eller inte fick göra men är fortfarande inte helt säkra. 

Vi förstår att man inte får öppna kranen och hälla i mer vatten, men vi hittade ingen kran.
Man får inte simma i fontänerna (i alla fall inte crawl tolkar vi det som, bröstsim går kanske bra). Inte hälla i sin fisk eller sköldpadda. Skymtar det en livboj bakom? Det är ok att hoppa i vattnet och få en elchock, om man känner för det. (Eller om det är magi, fontänerna är ju magiska.)

Jag förstår att det är en svår uppgift att utforma skyltar för olika språk och nationaliteter!"

Ja du Eva Maria, jag tror banne mig att du har tolkat skyltarna väldigt bra. Jag tolkar det som att man inte får hälla i mer vatten i fontänen (alternativt inte tappa ur vatten från den för eget bruk - det magiska vattnet får vare sig förtäras eller beblandas med vanligt kranvatten), inte simma i den så att det uppstår vågor och inte heller ta med dig dina vattenälskande husdjur när du besöker fontänen. Skulle du trots allt göra detta kommer gudarna att bestraffa dig med att sända blixtar från en klar himmel där du sitter och solar. Alternativt att det är helt okej att bryta mot dessa regler när det åskar eller om man vill få sig en elchock. Jag skulle råda dig att hålla dig på behörigt avstånd från denna fontän för att inte vreda de magiska krafterna.

Kommentarer

Haha den skylten missade jag! Min personliga variant är den för "Tyst kupé" på Öresundstågen där det ser ut som om konduktören petar näsan.
en tågåkande malmöit sa…
Till Bara brittiskt:
NU förstår jag varför inte någon "hörsammar" skylten i de tysta kupéerna!! Det har drivit mig till vansinne (nästan) att folk går in och sätter sig där och pratar. MEN nu förstår jag ju att det som är förbjudet är att konduktören petar sig i näsan. Ska hålla noga koll nästa gång hen passerar och säga till hen att låta bli. ;-)) Tack för att du löste det mysteriet för mig!
Vad gäller fontänen så är det rena grekiskan för mig. Om en kan säga det om en spansk skylt!
Anonym sa…
Ojojoj jag visste inte att du gillade skyltar? Det gör jag med! Blir djupt fascinerad över uppfinningsrikedomen som folk verkar besitta. Måste såklart också hålla med om den spanska skylten, den leder helt klart till diskussion.
Matilda sa…
Bara brittiskt >> Helt plötsligt faller allting på plats! Nästpetande konduktörer måste ju också ha någonstans att uppehålla sig!

Småstadsfrun >> Jajamensan! Det är bara att trycka på kategorin "skyltar" under inlägget så får du en hel hög från olika länder.
En av favoriterna är den NYA rondellen för hästar och kor: http://mystiskt.blogspot.se/2012/01/rondeller-for-hastar-och-kor.html