Baktankar

Hade planerat att tillaga biffar på pumpa och kikärtor till middag idag. När jag ändå var i farten så ville jag testa ett recept på pumpabullar av en del av butternutsquashen. Jag satte igång enligt planerna cirka kl 17:30. Lite sent inser jag att degen ska jäsa i TVÅ timmar. Först. Och sedan ytterligare en halvtimme i form av bullar. Dessutom dubblade jag receptet då det där med att använda 12,5 gram jäst känns besynnerligt. Vad ska man göra med resterande 37,5 gram? 25 gram är betydligt lättare att göra något av då det är lättare att räkna med 50%.

För att effektivisera gräddningen så har jag satt igång varmluftsfunktionen på ugnen så att jag kan sätta i fler än en plåt. Jag har aldrig bakat med varmluft tidigare. Det låter lite mer, kan jag konstatera.

Nu återstår dock ett antal frågor: 1) Kommer jag att lyckas med varmluftsbakningen? 2) Kommer jag vara färdig innan min ordinarie sängtid klockan 22? 3) vad ska jag göra med 25 gram jäst?

Bonustips: Podcasten Arkiv Samtal där Simon Gärdenfors i avsnitt 78 från januari 2014 samtalar med Måns Nilsson om radiokarriären och samla obrutna godisförpackningar i frysen. Från samma period finns podcasten Knyckare i P3 med programmet Roliga timmen med Ankan Johansson. Där leder Emma Knyckare både fiskedamm, diagnostiskt prov och kareoke.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag tycker också att det är knas med udda mått på jästen. När det står 12 eller så, tar jag 25 i alla fall. Har aldrig gått fel än så länge. På de återstående 25 gör jag pizzabottnar (som fryses in jästa och klara, om de inte ska användas)eller ibland gifflar. Klarar inte av att slänga mat, tycker att det är ett hemskt slöseri. Lycka till med baket och ugnen!
Matilda sa…
Småstadsfrun >> Pizza ska det så klart bli! Hemmalagad är ju så överlägset. Tack för inspiration!