Tänk om...

... Första måndagen varje månad var en flygfri dag i hela världen. Inga flygplan fick lyfta och alla (inklusive politiker, företag och superrika kändisar) inte hade något val än att förhålla sig till denna överenskommelse.
... alla länder insåg att detta var ett nödvändigt ont, att det var en konsekvens av alla strandade klimatförhandlingar.
... Samt att alla andra dagar så rådde det en maxgräns på antal flygavgångar avgångar. Detta så att tisdagen efter flygfria måndagen inte skulle innebära fler flygningar.

Skulle priserna stiga då? Skulle resande bli en klassfråga, återigen? Skulle det leda till större satsningar på andra kollektiva transportformer? Skulle det förändra människors generella resvanor? Skulle allt fler möten hållas via länk, även andra dagar än denna måndag? Skulle detta lindra den globala uppvärmningen? Hur lång till skulle det ta innan det blivit en norm och vi anpassat oss och de  starkaste protesterna lagt sig?

Nu tror jag inte att detta kommer ske inom inom en överskådlig framtid. Antagligen aldrig. En beslutsfattare skulle nog inte våga föreslå detta innan havsnivån stigit drastiskt och innan vi kan odla bananer i Sverige. Just nu är ju förslag som helvegetariska skolluncher en gång i veckan och satsningar på tågnätet alldeles för provokativa...

Kommentarer

cat sa…
Kan inte förstå protesterna kring helvegetarisk dag i skolor! Är rätt säker på att de har det i den skola jag tillfälligt jobbar i och här verkar det fungera bra.
Ewa sa…
Nä, protesterna mot en helvegetarisk dag i skolan är ju bara skrattretande... '

"Ska inte mitt barn få KÖTT till lunch på måndagar?! VA' I HELVETE!!"

LOL
Matilda sa…
Cat >> Inte jag heller! Antar att de inte hade protesterat lika högt om de insett att de kunde få äta pannkakor på denna dag...

Ewa >> Haha :D