Tillbaka till barnböckernas land

Jag har nyligen läst Jens Andersens Denna dagen, ett liv, en mycket fin biografi över Astrid Lindgren.  Den är ett komplement till dokumentärtriologin som gick på SVT i julas. Jag gillade dokumentärerna då jag tyckte de fångade tidsandan också, inte bara författarens liv. Biografin är något mer tematisk, även om det givetvis finns en kronologi, vilket är ett bra upplägg. Jag tänker inte referera den här, men rekommenderar helt enkelt den.

Nåväl, det ena ledde till det andra och plötsligt stod jag i bibliotekets magasin och letade efter Astrid-böcker som jag inte läst. Ska jag vara riktigt ärlig så har jag nog inte läst alla de andra som jag inte lånade, det är nog främst filmerna och tv-serierna som jag är bekanta med. Men ja, de böcker jag inte riktigt vetat vad de handlat om hamnade alltså i inlåningsapparaten: Kati-triologin, Britt-Mari lättar sitt hjärta, Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult samt Sunnanäng.

De här böckerna tycks inte ha gjort samma avtryck som Pippi, Emil och Ronja. Än så länge har jag bara hunnit boken om Britt-Mari och en bit in i Kati i Amerika och de är ju väldigt olika de små starka barnen. Här är det lite äldre flickor med andra slags intriger än i Pippi-böckerna som kom i ungefär samtida. Chick lit är kanske lite fel kategori, men något åt det hållet. De har ingen Bullerby-känsla eller samma busighet i sig. Det är intressant hur vissa Astrid Lindgren blivit förknippad med vissa böcker, och inte andra. Hur vi vill ha henne till en sago-tant i de småländska byarna eller det mystiska Nangijala

Mars tycks bli barnbokens månad. Tur att man inte blir för gammal att läsa böcker. ;-)
Vad läser ni i mars?

Kommentarer

Malinmupp sa…
Åh, jag jag låg hemma på föräldrarnas soffa i julas och läste just Sunnanäng. Sorlig och eländig, men vacker. Hoppas att du får en fin läsupplevelse!
Hanna sa…
Jag saknar att läsa böcker. Men just nu får jag nöja mig med det strömmade e-bokutbudet på bibblan. De senaste dagarna har jag slumrat till Stephen Kings Revolvermannen. Det lär bli hela triologin.
cat sa…
Jag måste erkänna att jag som ju t o m jobbar på bibliotek är dåligt insatta i de mindre kända Lindgren-böckerna.
Ewa sa…
Jag läser Feminism av Gemzöe och Solanas SCUM. Haha.
Matilda sa…
Malinmupp >> Ska förbereda mig med näsdukar!

Hanna >> Inte illa att få det strömmande till sig. Hoppas de är ... eh... underhållande?

Cat >> Du är ursäktad!

Ewa >> Se där, seriös läsning!
Camilla sa…
Intressant! Dags för mig att ta en tur till biblioteket också!?! Och jag tyckte också om Astrid-serien. Att titta med barnen var dessutom lite som en historielektion...