Civila yrken

En sak jag länge undrat är prefixet "civil" betyder i relation till civilekonom och civilingenjör. Civil förekommer ju i andra sammanhang också, t.ex. civil olydnad och civilförsvar, men det verkar vara lite lättare att förstå. I helgen mötte jag en person som är civilingenjör och jag passade på att fråga vad skillnaden var mellan civilingenjör och ingenjör och tänkte "nu, nu kommer jag äntligen att få veta". Men nej, personen kunde inte ge ett svar på detta.

Så jag kastar över frågan till er, mina kära upplysta läsare. Vad innebär den "civila" statusen i dessa yrkeskategorier? Är det något som avgränsar eller förtydligar en aspekt av yrket?

Kommentarer

cat sa…
Här var faktiskt wikipedia hjälpsamma tycker jag :-)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Civilingenj%C3%B6r
Ewa sa…
Jag har aldrig heller fattat mer än att "civil" betyder att du har en master inom ämnet. VARFÖR det heter så är ju ett mysterium...
Ewa sa…
Tack Wikipedia! :)
Matilda sa…
Om vi alltså ska tro Wikipedia heter det alltså CIVIL-ingenjör för att dessa ingenjörer arbetade inom samhällssektorn istället för inom det militära. De "ursprungliga" ingenjörerna arbetade tydligen inom just militären.

Tack Cat för länken :)
Anonym sa…
Japp. Det finns speciella ingenjörsegementen i Sverige som förkortas Ing - Ing2 i Eksjö till exempel. Antar att de fokuserar mycket på just väg- och brokonstruktioner och liknande lösningar på landtransporter inom armén.