Mysterieminnen

När jag var i Canada för första gången i mitten av 90-talet var det massor av saker som var nytt och annorlunda. Jag var uppvuxen på den svenska landsbygden och det här var första gången jag var i en storstad. Om man räknar bort Köpenhamn. Jag var förundrad. I affären såldes det regnbågsfärgat bröd (i och för sig har jag börjat ifrågasätta detta minne då jag inte påträffat detta när jag på senare år återvänt). De hade caféer som fokuserade nästan enbart på donuts eller muffins. Det var nästan omöjligt att hitta vanlig vit vaniljglass, deras var gul och smakade annorlunda.

Förutom alla matsensationer sticker ett annat mysterieminne ut. Bilarna var så mycket större och det verkade trendigt att ha någon slags trälaminat som bård. Jag tyckte det här var mycket mystiskt. Varför har de trä på bilarna, frågade jag. Min pappa, som vid det här laget nog tröttnat på alla mina konstiga frågor, hade inget svar. Så än idag har jag vet jag inte varför kanadensarna på 90-talet gillade att ha "trä" på sina bilar.

Kommentarer

minnesvärda mamman sa…
Det var andra gånger du var i Canada, första gången var 1986, fast det minns du kanske inte så mycket av. Då satt du och jag på ett fik och lyssnade på ett coverband som spelade Creedence Clearwater Revival-låtar live ute. Inte planerat trots att CCR är ett av mina favoritband.
Bilarna var nog från USA, minns inte att Canada har eller haft bilindustri. Jag har till och med varit delägare till en stationwagon med mycket trä på! I USA. Men det svarar ju i och för sig inte alls på din fråga. Jag bollar vidare till andra läsare.
cat sa…
Jag har aldrig varit i Canada, men skulle gärna åka dit. Bilar med träbård hade min pappa redan i början av 80-talet, så det vet i tusan om det var typiskt Canada och 90-tal. Kanske hade de en gammal amerikansk bilpark.
Matilda sa…
Träbordar på bilar har alltså funnits både på 80- och 90-talen men sedan försvunnit/blivit otrendigt. Jag vill minnas att det här var ganska nya bilar för de fanns ui hyfsat välbärgade områden också där man hade stora nya bilar.
Ewa sa…
Kanada har (amerikansk) bilproduktion, men inga egna märken. Oshawa och Oakville har bilfabriker.